Mai mulți timișoreni expun într-una din cele mai interesante colecții de artă românească ce  poate fi vizitată, temporar, la Cotroceni. Lucrările lor vor fi expuse de joi, 24 mai,  la Muzeul Național Cotroceni din București, în cadrul expoziției ”Aici-Acolo. Artiști din România și Diaspora. Estetica eternului acum”, alături de creații ale unora din  cei mai importanți artiști plastici români, precum Adrian Ghenie, Geta Brătescu, Mircea Cantor, Ștefan Câlția, Paul Neagu etc.

Printre expozanți se numără și Cristian Sida, Romul Nuțiu sau Ștefan Călărășanu.

Cu participarea în această expoziție, Cristian Sida continuă pezențele în contrexte artistice desoesebite, după ce la finele anului trecut a deschis sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Strasbourg), iar în ianuarie a expus în capitala Austriei. Cristian Sida este unul din cei mai în vogă artiști vizuali români contemporani, cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ. Artistul este, de mai mulți ani, pe jumătate rezident în Franța unde participă la proiecte de anvergură. De asemenea, a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de artă la Universit é Paris 8 și la École Supérieure d’Art de Lorraine(Metz).

Noul proiect expozițional se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Național Cotroceni le desfășoară în Anul Centenarului și marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai.

“Demersul nostru a avut în vedere zece decade de artă românească, prin prisma evoluției stilistice și conceptual experimentale, în modernitatea ei de atunci și de acum. Selecția, focalizată pe artiști români și artiști de origine română care au activat sau încă activează în afara poziției geografice definitorii pentru locul nașterii și al formării lor, este una ad-hoc. La originea acestei secvențe comparatistice asupra unui veac de artă românească au stat noțiuni precum arhitectura formelor și acuratețea tehnică, stilizările și decupajele, formele abstracte și semnificațiile lor în evoluția clasicismului modern european, a avangardei și a postmodernismului, geometrizările, minimalizările, austeritățile, transfigurările, încifrările, lirismele sau poetizările, atitudinile estetice personale sau moda timpului”, arată Ana-Maria Altmann, curatoarea expoziției.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 mai – 15 iulie 2018. Prezentarea actului de identitate, în original, este obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.