Ryanair, concurentul low-cost direct pentru Wizzair a anuntat la inceputul lunii februarie ca vor anula trei rute aeriene din Timisoara, datorita vanzarii scazute de bilete: Berlin, Weeze si Frankfurt. Ieri, acestor trei rute li s-au adaugat inca doua anulate din 25 martie: Londra si Bruxelles. Cei de la Ryanair au motivat ca e datorita faptului ca nu sunt pline avioanele, dar situatia e mai complicata decat ne-au lasat oficialii sa intelegem, atat ai aeroportului cat si ai companiei irlandeze.
In primul rand, Ryanair e o companie care vrea sa castige bani – si de aceea isi optimizeaza permanent rutele aeriene, incercand sa aiba un grad cat mai mare de ocupare al zborurilor efectuate. In emisiunea Interviurile Timisoarei de saptamana trecuta, Daniel Idolu directorul Aeroportului International „Traian Vuia” Timisoara spunea ca pentru o companie low-cost gradul de ocupare al unei aeronave, pentru a face profit, este de minim 75%. Iar in cazul rutei Londra – Timisoara si retur, gradul de ocupare al aeronavei Ryanair era de peste 80%, din informatiile pe care le avem. Dar totusi a fost anulata si aceasta ruta, fiind neperformanta!
In al doilea rand, trebuie sa ne uitam la situatia din Europa, principalul continent in care zboara Ryanair. In marile orase – Londra, Berlin, Paris – chiar si pe aeroporturile de low-cost gen Standford, Schonefeld respectiv Beauvais, un slot de aterizare si decolare este greu de obtinut la o ora decenta fiind ocupate toate. Dar, la Berlin si in alte cateva orase a aparut o oportunitate – Air Berlin, o companie germana a intrat in faliment, iar orele de aterizare sunt scoase la licitatie – si ghiciti cine e in prma pozitie pentru a le lua? Ryanair!
In al treilea rand, nemtii au o putere de cumparare cateva ori mai mare comparata cu romanii. Daca in Romania un zbor Timisoara- Londra se vindea in medie cu 20 euro in Berlin un zbor Berlin – Londra se vinde cu 60-80 de euro la low-cost si consuma si mai putin combustibil fata de cel din Romania. Iar Ryanair e o companie care, asa cum spuneam la inceputul acestui articol, vrea sa faca un profit cat mai mare.
Asa ca, logic ar fi ca, preluand sloturile aeriene lasate libere de Air Berliin, Ryanair sa elibereze si cateva avioane de pe rutele din tarile cu putere de cumparare mica – gen Romania, chiar daca aceste rute anulate sunt profitabile. Drept urmare, cinic, sunt dispusi sa renunte si la rutele care erau profitabile in Tiimisoara pentru a aloca avioane Germaniei, unde profiturile le vor creste de cateva ori.
Si acum sa vedem ce au declarat oficialii. Denis Barabas, directorul pentru Romania al Ryanair a declarat ca „anulam cursele de Berlin, Weeze, Frankfurt, Londra si Bruxelles datorita faptului ca au fost nerentabile pentru noi ca si companie. Vom pastra doua curse din Timisoara – catre Bucuresti si Milano”. „Ryanair este o companie care face profit si e normal ca ei sa anuleze zborurile nerentabile. Nu e normal ca zboruri catre destinatii pe care timisorenii le-au cerut sa nu fie pline, fiind ocupate in proportie mai mare de cetateni sarbi decat de romani. Noi am incercat sa promovam aceste rute de multe ori jucand rolul agentiilor de turism si al oficialitatilor locale, dar mai multe nu putem face, suntem doar o poarta de intrare, lumea nu vine sa vada aeroportul ci vine pentru a vizita Timisoara si regiunea Banat. Asta e situatia si imi pare rau ca pe anumite rute nu va mai zbura Ryanair din Timisoara insa sa nu uitam ca in afara de Berlin, timisorenii pot calatori direct catre destinatiile Londra, Dusselorf, Bruxelles si Frankfurt cu o alta companie low-cost, Wizzair” a declarat Daniel Idolu, directorul Aeroportului International Timisoara.
Nicolae Robu, primarul Timisoarei a declarat ca „este trist ca un operator ca Ryanair isi reduce zborurile in Timisoara si, pentru mine, de neinteles. De neinteles pentru ca Tiimisoara este de departe capitala regiunii cea mai instarita din Romania dupa Bucuresti-ilfov si perceptia mea este ca oamenii locului circula mult. Eu ma asteptam dimpotriva, sa apara noi zboruri, ale operatorilor deja prezenti, precum si a unora noi”.
De remarcat faptul ca in ultimele 18 luni de cand s-au deschis rutele operatorului low-cost irlandez in Timisoara, nici Primaria Municipiului Timisoara si nici agentiile de turism locale nu au facut nimic pentru a promova destinatiile externe operate de Ryanair – Berlin, Dusseldorf/Weeze, Londra, Frankfurt respectiv Bruxelles si nici de la promova prin evenimente Timisoara in aceste orase pentru a atrage cetatenii tarilor respective in Timisoara.
Ce să vadă în Timișoara, numai gropi și un oraș trist. Nu ne putem compara cu Clujul, sunt mult în fața Timișoarei. Orașul din păcate cu actualul primar nu are nimic de a face cu turismul. Singurul lucru ce poți să promoveze sunt Mall-urile din oraș. In rest orașul arată urât, trist și drept vorbind si-a pierdut din spiritul pe care Timișoara l-a avut, odată cu venirea multora din alte părți ale țării în Timișoara. Îmi pare rău că spun asta, știu că o să primesc critici dar asta e. Nu sunt eu superior ca vezi doamne sunt născut în Timișoara cu părinți din Banat, dar noi am fost crescuți altcumva, cu aceea mândrie de a fii bănățean, cum cei din oltenia au mândria lor de a fi oltean. O spun cu durere dar Banatul a trăit mai bine pe vremea Austro-Ungarilor decât uniți cu România întreagă. Orașul s-a dezvoltat pe toate planurile de zeci de ori mai bine decât o face acuma, plus ca, ca oricine de prin Banat se simte neglijat de către acest sistem centralizat, atat politic, administrativ cât și economic. Este de bun augur un sistem federal cum este în Austria, Germania etc. Dar ce zic eu aici, România tot timpul a fost o țară fără mândrie, fără scrupule, câți din cei care au încercat să facă ceva au fost trădați. De ce ungurii pot sa aibă mândria lor si noi nu. Mă rog, asta e, mă bucur într-un fel că am plecat din țară, sunt multe de zis, dar……