maria_grapiniIeri, 9 iunie, europarlamentarul român, Maria Grapini, i-a transmis o scrisoare deschisă primului ministru Dacian Cioloş, în care îl acuză de dezinteres într-o problemă vitală pentru România: Fondul Strategic de Investiţii, FSI.

După un an şi jumătate de la apariţia lui pe piaţă, România se înscrie cu o dublă ruşinoasă: 0 proiecte aprobate, 0 euro alocaţi. Fondul Strategic de Investiţii oferă 12,8 miliarde de euro pentru infrastructură, prin 65 de proiecte.

Maria Grapini i-a scris premierului despre discuţiile purtate cu comisarul european Jyrki Katainen, despre întrebările adresate public pe tema criteriilor de alocare şi de polarizare a fondurilor, dovedindu-se că acestea au ajuns doar în ţările mai dezvoltate. Grapini a amintit şi că a cerut insistent aplicarea criteriului geografic în mecanismul de acordare a banilor, pe proiecte cu grad de risc mai mare, nu pe cele cu risc mic ce s-ar putea finanţa din piaţă, deci nu pe criteriul „primul venit, primul servit”.

„Domnule prim ministru, comisarul Katainen a răspuns tranşant: guvernele ţărilor din est nu s-au implicat prin a face cunoscut modul de accesare al FSI şi nici nu au prezentat posibilitatea de combinare a fondurilor structurale cu FSI. Puteţi să explicaţi de ce România nu se află alături de Germania, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Suedia, Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, pentru proiecte aprobate şi sume alocate prin FSI?”, scrie europarlamentarul în scrisoarea deschisă.

Maria Grapini i-a mai atras atenţia premierului asupra dezinteresului arătat în privinţa unei scrisori anterioare, în care îi cerea să desemneze o bancă din România pentru a putea accesa FSI.

„Ştiţi câte bănci a desemnat Italia? Ştiţi câte proiecte şi câte IMM-uri au fost înfiinţate doar în Italia? Ar trebui să ştiţi: 28 de bănci şi 250 000 de IMM-uri finanţate. Ce putem noi, ca europarlamentari, să spunem întreprinzătorilor, IMM-urilor, cetăţenilor?”, îl mai întreabă, public, Maria Grapini pe premier.

În finalul scrisorii deschise, europarlamentarul îi cere lui Dacian Cioloş „să nu lucreze împotriva României şi a cetăţenilor ei prin inactivitatea cabinetului pe care îl conduceţi” şi îi cere un răspuns ferm şi rapid pentru a-l putea transmite mediului de afaceri.

Foto: Adi Piclisan, pressalert.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.