România se află din nou în fruntea clasamentului european în ceea ce privește inflația, conform datelor publicate luna asta de Eurostat. Reaprinderea inflației pune politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR) într-o poziție dificilă.

Cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană, conform Eurostat, sunt înregistrate în Ungaria (4,1%), Belgia (5,4%) și România, care deține „recordul” cu o rată de 5,8%. La polul opus, cele mai scăzute rate anuale ale inflației sunt în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%).

Această creștere a inflației reprezintă o provocare pentru autoritățile monetare românești. BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale pentru a doua oară consecutiv în cadrul ședinței de politică monetară din 7 august, ultima din această vară. Analiștii locali se așteptau ca banca centrală să adopte o atitudine de așteptare, având în vedere riscurile și incertitudinile economice. BNR a subliniat riscurile semnificative asociate politicii fiscale, dar a considerat că inflația scăzută justifică reducerea dobânzilor.

Inflație prognozată la 3,4%

De asemenea, BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, de la 4,9% la 4,0%, și anticipează că inflația va ajunge la 3,4% până la sfârșitul anului 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu.

Potrivit proiecțiilor, tendința de scădere a ratei inflației va continua pe aproape întreg intervalul analizat, dar ritmul acestei scăderi este de așteptat să încetinească vizibil în a doua parte a perioadei. Traiectoria inflației va fi influențată de unele oscilații, cauzate în principal de efecte de bază legate de evoluțiile trecute, cum ar fi majorările de impozite indirecte din ianuarie 2024, care vor avea un impact favorabil în ianuarie 2025, și ajustările tarifelor la gaze naturale și prețuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efecte negative în trimestrul similar din 2025. De asemenea, majorarea accizei la carburanți în iulie 2024 va avea un efect favorabil în iulie 2025.

Zona euro, mai stabilă la leul

În zona euro, rata anuală a inflației a crescut ușor, de la 2,5% în iunie la 2,6% în iulie. Totuși, inflația de bază, care exclude prețurile bunurilor volatile precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a rămas la 2,9%. Acest indicator este urmărit cu atenție de Banca Centrală Europeană în luarea deciziilor de politică monetară.

Anterior, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că rata anuală a inflației în România a crescut în iulie 2024 la 5,42%, față de 4,94% în iunie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,71%, a celor nealimentare cu 6,92% și a serviciilor cu 8,52%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.