Primăria Timișoara și societatea OILRIGHT SRL, fondată de fosta consilieră USR Ana Munteanu, cunoscută pentru flagrantul eșuat din pandemie la restaurantul hotelului Del Corso, vor încheia un acord de colaborare pentru implementarea unui sistem de colectare și reciclare ecologică a uleiului vegetal (alimentar) uzat de la timișoreni. Proiectul de hotărâre este inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 18 iunie.

Ana Munteanu se recomandă pe LinkedIn drept membru fondator al OilRight SRL având în prezent 12% din acțiunile societății respective. În jurul fostei consiliere USR au planat o grămadă de scandaluri, inclusiv luarea în folosință a spațiului comercial al fostei florării din Piața Victoriei sau scandalul flagrantului eșuat din pandemie, organizat cu Jandarmeria condusă de prefectul USR Zoltan Nemeth, la hotel Del Corso aparținând omului de afaceri Dan Dinu, sponsor al campaniei din 2020 a primarului Dominic Fritz.

Argumentele Primăriei Timișoara pentru a da bani firmei fostei consilierre locale

Specialiștii din Primăria Timișoara spun că scopul acordului este de a reduce impactul negativ al uleiului vegetal uzat asupra mediului prin promovarea colectării separate și valorificării sale. Uleiul colectat va fi transformat în lumânări parfumate și materie primă pentru biodiesel, contribuind la creșterea gradului de reciclare din Timișoara și la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Doar că societatea aleaă, cea al cărei acționar este Ana Munteanu, nu este deloc prima în topul oricărui studiu – cei de la Auchan colectând până azi uleiul uzat mult mai bine și mai eficient.

Conform acordului, OILRIGHT SRL va amplasa șapte oilbox-uri (containere de 240 l) pe domeniul public al municipiului Timișoara. Cetățenii vor putea depune în aceste containere uleiul alimentar uzat și grăsimile colectate în propria bucătărie, în recipiente de plastic-pet închise. Valoarea contractului este ascunsă publicului în acest moment.

Primăria nu spune câți bani va da firmei fostei consiliere USR

Primăria Timișoara va coordona campaniile de informare și educare a populației privind importanța colectării uleiului și reciclării acestui tip de deșeu. De asemenea, va asigura spațiile necesare pentru amplasarea oilbox-urilor și va informa cetățenii despre existența sistemului de colectare a uleiului vegetal uzat. Campania va fi și una de popularizare a firmei fostei consiliere USR din mandatul 2020-2024. Asta în condițiile în care lanțul Auchan colectează azi eficient și în cantităti mai mari uleiul uzat, dând în schimb și bonus celor care reciclează uleiul sticle de apă sau detergenți de vase.

Cetățenii Timișoarei sunt încurajați să se implice activ în acest proiect al PMT și firmei Oilright SRL, și să utilizeze oilbox-urile amplasate în locațiile stabilite pentru a colecta uleiul vegetal uzat. Împreună, putem contribui la un mediu mai curat și mai sănătos pentru noi toți.

Locațiile oilbox-urilor sunt:

  • Platou Dâmbovița
  • Piața Dacia
  • Piața Doina
  • Calea Torontalului
  • Calea Șagului
  • Calea Buziașului
  • B-dul Take Ionescu

Se estimează că un singur litru de ulei  contaminează până la un milion de litri de apă, așadar colectarea corespunzătoare a acestuia este foarte importantă pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. Ceea ce uită să menționeze cei din Primăria Timișoara este valoarea contractului propus firmei Anei Munteanu, Oilright SRL

Ce alternative pentru reciclarea uleiului folosit ar avea Primăria Timișoara

Desigur, atunci când este vorba de banii publici, soluțiile de căpușare sunt multiple. La fel ca și calitatea serviciilor achiziționate de decidentul administrativ. În cazul de față, ce ar fi putut face Primăria Timișoara ? Ei bine, putea negocia direct cu Auchan, una din companiile mari ale României care face acest lucru și …. culmea, oferă celor care reciclează și ceva în schimb: de la sticle de apă la soluții de detergenți. Sau, ar fi putut organiza o licitație publică pentru desemnarea unei firme care să se ocupe direct de această problema, a uleiului nefolosit. În schimb, Primăria Municipiului Timișoara a ales firmei fostei consiliere USR iar de afară, totul pare doar o simplă datorie plătită de USR față de fosta consilieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.