La Universitatea de Vest din Timișoara, în 4 aprilie 2024, s-a desfășurat conferința de presă “Rolul priorităților de inovație în regiunea Vest în contextul laboratoarelor vii și al inovației deschise pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților”. Acest eveniment a marcat un moment important în promovarea inovației ca pilon central pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.
Universitatea de Vest din Timișoara și-a reafirmat angajamentul ca nucleu al ecosistemului de inovație și antreprenoriat, subliniind realizările din ultimii ani, inclusiv deschiderea primului laborator viu din România și aderarea la Rețeaua Europeană a Laboratoarelor Vii (ENoLL). Prin abordarea sa complexă, UVT Digital & Green Living Lab integrează toate cele trei planuri ale laboratoarelor vii: la nivel macro, prin guvernanță participativă, la nivel meso, prin programe colaborative cu parteneri din administrația publică, mediul privat și societatea civilă, respectiv la nivel micro, prin proiecte care oferă răspunsuri concrete la provocări primite de la parteneri.
Aprofundarea prorităților regionale
Discuțiile s-au axat pe aprofundarea priorităților regionale și pe prezentarea laboratoarelor vii ca modele de succes pentru co-creare și soluționare a provocărilor comunitare prin inovare. Viziunea comună a conducerii UVT și ENoLL a reliefat importanța inovării deschise și impactul acesteia asupra dezvoltării sustenabile.
Conferința a debutat cu intervenția domnului Marius Niculae, din partea Agenției de Dezvoltare Regională Vest, care a subliniat rolul ADR Vest în promovarea cercetării, inovării și creșterii competitivității IMM-urilor. Accentul a fost pus pe digitalizare, dezvoltarea competențelor și consolidarea colaborării între actorii ecosistemului de inovare, pentru a diversifica competențele în sectoare cheie și a stimula dezvoltarea regională.
Ce spun experții
Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara, a prezentat rolul central al laboratoarelor vii pentru asigurarea unui cadru integrativ între cele trei misiuni ale Universității, prin laboratoare vii educaționale, laboratoare vii științifice precum și laboratoare vii pentru antreprenoriat inovativ și sustenabil.
Martina Desole, Director al Rețelei Europene a Laboratoarelor Vii (ENoLL), a oferit o perspectivă internațională asupra importanței laboratoarelor vii în promovarea inovației deschise și a subliniat rolul ENoLL în facilitarea colaborării și schimbului de bune practici între membrii rețelei, alături de crearea cadrului pentru politici publice bazate pe dovezi, în beneficiul comunității.
Prof. Univ. Dr. Florin Alin Sava, Director al Școlii Doctorale a UVT, a discutat despre importanța cercetării și a inovației în cadrul universității și rolul acestora în abordarea provocărilor societale, accentuând colaborarea între domeniile tehnice și cele umaniste, pentru stimularea acceptanței sociale și societale față de rezultatele obținute în proiecte de cercetare doctorală și nu numai.
Conf. Univ. Dr. Andrei Pelin, Coordonator al Societății Antreprenoriale Studențești din cadrul UVT, a prezentat rezultatele demersurilor realizate la nivelul UVT pentru stimularea antreprenoriatului studențesc, în acord cu principiile celor trei misiuni universitare.
Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al UVT
Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al UVT a fost gazda acestei conferințe, iar dr. Alexandra Petcu, Director al Centrului, a evidențiat proiectele și inițiativele de succes în domeniul inovației și transferului tehnologic, subliniind impactul acestora asupra comunității și economiei locale, în raport cu cele trei direcții strategice ale laboratorului viu UVT, anume: transformare digitală, tranziție verde, respectiv sănătate și calitatea vieții.
Conferința de presă a abordat, de asemenea, detaliile evenimentului “Open Living Lab Days”, care va avea loc în perioada 25-27 septembrie 2024 la Timișoara, cu participarea a peste 350 de practicieni în inovare deschisă, având ca teme principale:
- TRACK 1: Laboratoare vii pentru provocări societale majore, precum sănătate și bunăstare, schimbări climatice, energie și transport, agricultură și resurse naturale;
- TRACK 2: Laboratoare vii pentru politici, guvernanță, colaborare și ecosisteme de inovare: promovarea abordărilor bazate pe dovezi, iterative și colaborative în procesul de elaborare a politicilor și guvernanței ecosistemelor de inovare;
- TRACK 3: Laboratoare vii pentru angajament social incluziv: echitate, diversitate și incluziune, gen, strategii de implicare a cetățenilor și știință participativă (citizen science);
- TRACK 4: Laboratoare vii pentru afaceri și tehnologii emergente: blockchain, inteligență artificială și Internetul Lucrurilor (IoT);
- TRACK 5: Operațiuni, metode, instrumente și impact al laboratoarelor vii: instrumente, servicii, modele de afaceri și măsurarea impactului.
Comunitatea locală
Comunitatea locală și regională este invitată să ia parte la lucrările conferinței pentru creșterea capacității de inovare. Beneficiile pentru comunitatea regională se referă la catalizarea inovării bazată pe dovezi științifice, dezvoltarea de proiecte colaborative pentru inovare sustenabilă, cu impact direct în creșterea calității vieții și stimularea investițiilor în regiunea Vest.
Mai mult decât atât, înainte de debutul conferinței, va fi organizată Day0 – o zi întreagă de training-uri pentru bazele laboratoarelor vii, respectiv pentru persoanele cu practici avansate de inovare deschisă, o bună ocazie de a explora beneficiile practicilor de laborator viu în diferite contexte organizaționale.
În încheiere, evenimentul a subliniat angajamentul UVT și al partenerilor săi pentru promovarea unui ecosistem de inovație vibrant și pentru consolidarea regiunii Vest ca un centru de excelență în domeniul inovației deschise și al dezvoltării durabile.