La Aeroportul International Timisoara au sosit azi premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, alaturi de presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, de presedintele Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, si de ministri Transporturilor, Fondurilor Europene si de Externe pentru a sarbatori in mod oficial inaugurarea noului terminal de plecari externe al aeroportului, dar si 20 de ani de la intrarea in NATO.

Incepand cu dimineata zilei de duminica, 31 martie 2024, Aeroportul din Timisoara devine spatiu Schengen, calatorii care vor calatori catre alte tari Schengen nemaifiind nevoiti sa treaca prin controlul de acte de identitate sau pasaport. Acest lucru este valabil atat pentru calatorii romani cat si pentru cei straini. Similar, la intoarcerea dintr-o tara Schengen, sunt eliminate cozile de la controlul de pasapoarte, pasagerii coborand din avion direct in terminal si apoi in parcarea aeroportului, fara a mai fi nevoiti sa prezinte vreun act de identitate.

Despre noul terminal din Aeroportul International Timisoara

Constructia la noul terminal al Aeroportului a inceput in noiembrie 2022, finantarea fiind asigurata prin POIM – Programul Operational Infrastructura Mare. Noul terminal, care este si cea mai moderna aerogara din Romania, are o suprafata construita de 8.000 mp si o inaltime de 14 metri, cat un bloc de 4 etaje. Noua cladire a Aeroportului din Timisoara are o sala de check-in si vanzare de bilete de avion, o sala de control de securitate a pasagerilor si bagajelor si bineinteles spatii comerciale si spatii de relaxare. Noul terminal de plecari Schengen are 8 porti de imbarcare pentru pasageri, amenajate pe trei nivele. Bineinteles, exista un spatiu de shopping, ca in orice aeroport si o zona de servire de produse alimentare si mancare.

Pentru ca traim in epoca tehnologie, exista in noul terminal si echipamente prin care pasagerii pot sa isi faca self-check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Pe langa acestea sunt si 18 ghisee de check-in. Capacitatea de prelucrare a noului terminal este si ea ridicata, putand decola – dupa efectuarea verificarilor – circa 800 de pasageri pe ora, asta insemnand in cifre patru avioane pline, Airbus A321 sau Boeing 737, ca sa dam un exemplu.

Investitia realizata prin POIM in noul terminal al Aeroportului International din Timisoara este de 190 milioane lei, dintre care 95 de milioane vin din fonduri europene, 40 de milioane de la bugetul de stat si restul din fonduri proprii.

Declaratii ale oficialitatilor prezente pe Aeroportul International Timisoara la inaugurare

„Deschiderea acestui nou terminal este dovada ca Romania stie sa construiasca la standarde europene si este dovada ca avem viziunea si capacitatea sa asiguram pentru cetateni conditii.

Abia astept ca la urmatoarea mea plecare de acasa spre Bucuresti sau spre alte destinatii sa fiu pasager acestui terminal nou. A crescut sub ochii mei zi de zi si ma simt implinit sa il vad finalizat.

Timisoara are acum un aeroport asa cum merita.

In doar un an, numarul celor care vor beneficia de acest terminal va putea ajunge la 3 milioane de calatori, o crestere de 50%. Beneficile acestei investitii se vor reflecta printr-o sporita dezvoltare a Timisoarei. Noul terminal este doar unul dintre obiectivele importante de dezvoltare gestionate de Ministerul Transporturilor” a declarat la ceremonia de azi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Este evident, este clar pentru toata lumea ca, in sfarsit, dupa mai bine de 30 de ani, investitiile au inceput sa tina pasul cu nevoile de dezvoltare ale comunitatii. Vedem aici o investitie la cele mai inalte standarde. Si acelasi lucru se intampla si in alte parti de tara. Sunt sute de milioane de euro care vor fi investiti in portul Constanta si in celelalte porturi. Aceste investitii imi arata ca Romania este pregatita pentru aderarea totala la Schengen” a spus Marcel Ciolacu, premierul Romaniei.

Alfred Simonis, despre investițiile de „acasă”

„„Ma bucur sa particip astazi la inaugurarea primului terminal exclusiv Schengen din Romania, cu doar 2 zile inainte de intrarea in spatiul Schengen. Ma bucur ca aceasta investitie a fost terminata intr-un an si un pic, aproape 200 milioane de lei. Acest lucru demonstreaza ca nu venim doar cu schite, cu proiecte, si ca incepem sa inauguram aceste investitii” a mentionat Alfred Simonis, presedintele Camerei Deputatilor din Romania.

„Timisoara are dreptul de a obtine aceste investitii nu doar de a contribui la bugetul statului. Am avut deschiderea conducatorilor coalitiei de guvernare si am reusit sa aducem investitii mari in Timis, care sunt in implementare si in perioada urmatoare va veni si momentul inaugurarii„, a declarat Alfred Simonis, presedintele Camerei Deputatilor” a continuat Simonis.

Zborul Schengen inaugural va avea loc in dimineata zilei de duminica, 31 martie 2024 de pe noul terminal la ora 6:15 dimineata. Prima destinatie Schengen in care se va ajunge din Timisoara este Munchen in Germania.

Credit foto: Adrian Piclisan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.