„Oppenheimer”, o dramă epică de trei ore despre producerea primei bombe atomice, regizată de Christopher Nolan, și-a confirmat poziția de favorită, câștigând 7 premii Oscar, inclusiv cel pentru Cel Mai Bun Film, în cadrul celei de-a 96-a ediții a Galei Premiilor Oscar desfășurată duminică seara la Hollywood, conform Reuters și Agerpres.

Cillian Murphy, actorul irlandez, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer, recunoscut ca fiind părintele bombei atomice. În același timp, regizorul filmului, Christopher Nolan, a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie.

„Am creat un film despre un om care a dat naștere bombei atomice și, indiferent de interpretare, trăim în lumea sa. Așadar, aș dori să dedic acest premiu celor care luptă pentru pace în întreaga lume”, a declarat Cillian Murphy după ce a primit distincția.

Oppenheimer – o dramă despre știință

„Oppenheimer”, o dramă de trei ore despre știință, politică și responsabilitate morală, a devenit nu numai un succes financiar neașteptat, cu încasări de 953,8 milioane de dolari, ci și a primit laudele criticii.

Acest film marchează primul câștig la categoria Cel Mai Bun Film pentru Christopher Nolan, cunoscut pentru lucrări precum trilogia „The Dark Knight”, „Inception” și „Memento”. În discursul său de acceptare a premiului, Nolan a subliniat evoluția continuă a industriei cinematografice, menționând că este onorat să fie considerat parte din această lume.

Emma Stone a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul unei femei renăscute din morți în comedia neagră „Poor Things”. Acesta este al doilea premiu Oscar din cariera actriței, care a câștigat anterior în 2016 cu rolul din musicalul „La La Land”.

Lupta pentru premiul pentru cea mai bună actriță a fost strânsă, cu actrița Lily Gladstone nominalizată pentru rolul său din „Killers of the Flower Moon”. Dacă ar fi câștigat, Gladstone ar fi devenit prima actriță amerindiană laureată cu un Oscar.

Alte Oscaruri pentru film

La categoriile pentru roluri secundare, premiile Oscar au fost câștigate de Robert Downey Jr. („Oppenheimer”) și Da’Vine Joy Randolph („The Holdovers”), ambii actori câștigându-și primul Oscar din carieră.

Robert Downey Jr., care fusese anterior nominalizat la Oscar în 1993, a fost premiat pentru interpretarea lui Lewis Strauss, adversarul lui J. Robert Oppenheimer. „Aș dori să mulțumesc copilăriei mele teribile și Academiei, în această ordine”, a glumit Downey, exprimând apoi recunoștința sa față de soția sa, Susan.

Da’Vine Joy Randolph a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare într-un rol secundar, pentru portretizarea unei mame îndurerate care lucrează într-o cantină, în comedia „The Holdovers”. „Am dorit mereu să fiu diferită și acum înțeleg că trebuie să fiu pur și simplu eu însămi. Vă mulțumesc că m-ați văzut”, a spus ea în momentul în care a primit premiul.

Câștigătorii au fost aleși prin vot de cei aproximativ 10.000 de membri ai Academiei Americane de Film.

După un an marcat de grevele actorilor și scenariștilor în 2023, Premiile Oscar au oferit Hollywoodului oportunitatea de a sărbători două succese mondiale. „Oppenheimer” și aventura feministă a păpușii „Barbie”, o altă producție nominalizată la categoria Cel Mai Bun Film, au adus împreună încasări de 2,4 miliarde de dolari, într-o luptă fierbinte la box-office numită „Barbenheimer”.

„Barbie” a părăsit competiția pentru Oscar cu o înfrângere, dar cu un Oscar pentru consolare. Billie Eilish și Finneas O’Connell au câștigat premiul pentru cea mai bună melodie originală cu balada „What Was I Made For?”. Billie Eilish a interpretat chiar și această melodie pe scena galei Oscar.

Interpretul lui Ken din „Barbie”, Ryan Gosling, a făcut o apariție pe scenă îmbrăcat într-un costum roz aprins, mănuși și pălărie de cowboy pentru a interpreta balada rock „I’m Just Ken”, înconjurat de dansatori în negru.

Un moment important al ceremoniei a fost apelul la pace în Fâșia Gaza lansat de regizorul dramei despre Holocaust, „The Zone of Interest”, Jonathan Glazer. „Toate alegerile noastre au fost făcute pentru a reflecta și a confrunta ceea ce se întâmplă acum, și nu pentru a discuta despre ce s-a întâmplat în trecut. Este mai important să ne concentrăm asupra prezentului. Filmul nostru arată unde poate duce dezumanizarea”, a susținut Glazer în discursul său de acceptare a premiului Oscar pentru cel mai bun film internațional.

Unii dintre celebrități, inclusiv Billie Eilish, Mahershala Ali și Mark Ruffalo, au purtat insigne roșii în semn de solidaritate cu Fâșia Gaza. Sute de susținători pro-palestinieni au protestat împotriva războiului pe străzile din jurul teatrului Dolby. „În timp ce voi vă uitați, bombele cad”, se putea citi pe una dint

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.