Una din investițiile anunțate cu surle și trâmbițe de ultimele două administrații, Turnul de Apă din Iosefin, este în momentul de față un obiectiv ratat cu brio. Pe ceea ce trebuia să fie azi un mega-restaurant aflat la înăltime, un sky-view luxos pentru Timișoara, s-a așternut bezna. Consilierul local Roxana Iliescu, aflată într-o vizită în zonă notează „Turnul de Apă din Timișoara- sau expresia incompetenței USR de a duce la bun sfârșit un proiect important pentru timișoreni, valabilă in atât de multe alte cazuri! De la 10,98 milioane lei valoarea inițială a contractului, la 16,03 milioane lei valoarea actuală.”

Nimeni nu știe ce s-a făcut, unde s-a făcut la Turnul de Apă

„O ceață totală referitor la: presupusa expertiză făcută lucrărilor deja realizate de fostul constructor, pe care nu a văzut-o nimeni (impropiu spus nimeni, doar useriștii); nu cunoaștem câți bani au fost decontați fostului constructor; nu știm ce fonduri nerambursabile au fost absorbite până la acest moment din totalul de 7,03 milioane de lei finanțare nerambursabilă; nu știm ce lucrări au mai ramas de executat, cu alte cuvinte care este stadiul actual al lucrărilor” spune Roxana Iliescu, într-o postare pe Facebook.

Turnul de Apă trebuia inaugurat în anul Capitalei Culturale. Trebuia …

„„Turnul de Apă trebuie finalizat până la sfârșitul anului și ne concentrăm pe închiderea acestui șantier” – așa sună o declarație a primarului Dominic Fritz, făcută recent pentru un site local de știri. Fiindcă în plenul consiliului local a fost votată recent o actualizare a valorii acestui contract, am vrut să știu exact care este situația. Am găsit doar noi dovezi ale „competenței” actualei adminisțrații USR și m-am gândit să vi le împărtășesc si vouă!
Turnul de Apă din Iosefin este unul dintre obictivele de infrastructură culturală care ar fi trebuit inaugurat în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei. Dar… n-a fost, pentru că administrația Fritz n-a fost în stare să ducă la bun sfârșit nici acest proiect care, în teorie, suna foarte bine.” menționează consilierul local Roxana Iliescu.

Amânări și minciuni

Tot Roxana Iliescu face o radiografie a etapelor investiției : „contractul de execuție pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural a fost semnat în octombrie 2021, cu un termen de 15 luni. Adică, februarie 2023, numai bine să prindă anul de capitală culturală. Doar că exact în februarie 2023 lucrările au fost sistate, pentru mai multe clarificări solicitate de antreprenor. Până în mai 2023, spune primăria, s-a încercat găsirea unor soluții care să mulțumească părțile implicate. Nu s-a reușit, astfel că, în iunie 2023, contractul de execuție a fost reziliat.

In septembrie 2023, viceprimarul Latcau declara: “primaria deja a contractat o expertiza tehnica, prin care sa constatam exact stadiul lucrarilor puse in opera (…) vom avea probabil la mijlocul lunii septembrie un status actualizat cu ce a fost pus in opera si o expertiza finalizata, iar dupa acel moment vom relicita practice actualizarea lucrarilor si executia. Eu ma astept la sfarsitul lui septembrie sa avem aceasta relicitare pe SEAP.”

O alta minciuna marca Lațcău (viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, n.r.)…Opt luni mai târziu, adică la un an de la data la care lucrările ar fi trebui să fie gata, s-a votat în consiliul local „modificarea HCLMT nr. 303/31.07.2020 privind aprobarea cererii de finantare pentru proiectul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu» și a cheltuielilor aferente, cu modificările și completările ulterioare” spune Roxana.

Detaliat, acțiunile administrației locale

Avocată de meserie, Roxana Iliescu se lansează într-o explicație completă a banilor investiți dar și a modalității în care lucrurile trenează și devin aproape imposibil de menținut termenele prelungite deja peste măsură : „ca să înțelegeți mai bine, banii pentru această investiție au fost obținuți, în cea mai mare parte, din Programul RO-Cultura – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, granturi SEE din Norvegia, Islanda și Lichtenstein. În septembrie 2020, valoarea totală a proiectului, aprobată de CL, era de 10,98 milioane de lei, cu TVA, din care finanțare nerambursabilă 7,03 milioane de lei.

Acum, potrivit proiectului de modificare a valorii contractului,votat recent, lucrările costă 16,03 milioane de lei, iar finanțarea nerambursabilă din fonduri SEE rămâne aceeași. Restul de bani de unde vine? De la bugetul local, bineînțeles, adică din buzunarele noastre, ale tuturor, că doar nu din ale cele responsabililor de proiect.

Șase luni pentru finalizarea lucrărilor. Dar nu avem constructor

În aceeași hotărâre de consiliu local scrie că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de șase luni. Suntem la început de martie, iar licitația pentru găsirea unui nou constructor nu a fost nici măcar lansată. Finalizarea procedurii de achiziție va dura, conform uzanțelor, câteva săptămâni, în cazul ideal în care nu vor fi înregistrate contestații. Tot ideal, șantierul efectiv nu poate începe mai devreme de luna mai, ceea ce înseamnă că, pentru a fi respectat termenul de 31 decembrie 2024, lucrările ar trebui să meargă ceas și să nu fie înregistrate întârzieri.

Mie, una, având în vedere istoricul lucrării, o astfel de variantă mi se pare imposibilă. Mi-aș dori să mă înșel, însă nu pot să nu mă întreb cine va răspunde în cazul în care Turnul de Apă nu va fi gata, iar primăria va trebui să restituie banii primiți de la RO-Cultura. Vorbim de circa un milion și jumătate de euro pe care nu cred că-i vor plăti nici Dominic Fritz, nici Ruben Lațcău, nici „administrația USR” în general. O să-i plătim noi, din taxe și impozite, ca preț al competenței și al grijii față de banul public…” încheie Roxana Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.