Biroul Politic Județean al PSD Timiș s-a reunit vineri, 2 februarie 2024, pentru a lua mai multe decizii organizatorice în vederea pregătirii alegerilor europarlamentare care vor avea loc în luna iunie a acestui an. Unul dintre cele mai importante puncte discutate a fost susținerea Organizației Județene Timiș a Partidului Social Democrat pentru un candidat la funcția de europarlamentar. În urma consultărilor din cadrul BPJ, s-a hotărât ca PSD Timiș să îl propună și susțină pe Vasile Dâncu pentru un loc eligibil la alegerile din 9 iunie.

Cine este Vasile Dâncu?

Vasile Sebastian Dîncu (n. 25 noiembrie 1961, Runcu Salvei, Bistrița-Năsăud, România) este un politician român, de profesie sociolog. În legislatura 2004-2008 a fost membru al Senatului României, ales în județul Cluj pe listele partidului PSD.

În guvernul condus de Adrian Năstase – Guvernul Adrian Năstase (28 decembrie 2000 – 21 decembrie 2004), a fost ministru al informațiilor publice. Între 17 noiembrie 2015 și 4 ianuarie 2017 a fost ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul Dacian Cioloș.[5] Din 25 noiembrie 2021 până pe 24 octombrie 2022 a devenit ministrul Apărării Naționale în guvernul Nicolae Ciucă.[6]

La inceputul războiului ruso-ucrainean, a afirmat că românii ar trebui să se obișnuiască cu ideea de a fi vecini cu Federația Rusă – „Vom învăța să trăim cu rușii la graniță” (februarie 2022), iar în octombrie 2022, „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia” și „ideal ar fi să se ajungă la o situație de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict înghețat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum”. Declarația de solidarizare cu țara agresoare, a unui ministru al apărării al unei țări membre NATO, în cea mai mare criză europeană de la al Doilea Război Mondial, țară ce are graniță directă cu statul atacat, a fost extrem de gravă.

A fondat două companii de cercetare sociologică – Institutul de Studii Sociale, Marketing și Publicitate Metro Media Transilvania (1994) și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES (2009).

Activitatea politică a lui Vasile Dâncu

A fost prezent în mediul politic în perioada 2000-2007, deținând pe parcursul timpului funcții de conducere în cadrul Partidului Social Democrat, dar și funcții importante în domeniul guvernamental și de stat, printre care cea de Ministru al Informațiilor Publice (2000-2004). A fost senator în Parlamentul României în legislatura 2004-2008 și membru în Grupul Socialiștilor în Parlamentul European (2005-2007).

În noiembrie 2015, numele lui a fost vehiculat de presă ca fiind una dintre variantele pentru funcția de Prim Ministru, după demisia lui Victor Ponta din funcția de șef al Executivului. În cele din urmă, prim ministru a devenit Dacian Cioloș, iar Vasile Dîncu a fost numit ministru al dezvoltării regionale și administrației publice în guvernul acestuia, deținând și portofoliul de viceprim-ministru.

La finele anului 2019 s-a reînscris în PSD, iar din august 2020 este Președinte al Consiliului național al Partidului Social Democrat.

Candidează pentru Senatul României, la alegerile din 6 decembrie 2020.

Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, despre Vasile Dâncu

“Susținerea lui Vasile Dâncu vine ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu colegii mei din interiorul PSD Timiș și din regiunea de vest. Vorbim despre un om cu o vastă experiență politică, despre un adevărat intelectual, un om care, considerăm noi, poate reprezenta foarte bine România la Bruxelles, un loc în care trebuie să se audă voci importante și curajoase”, spune președintele PSD Timiș, Alfred Simonis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.