Aseara, la Institutul Cultural din Londra a fost o seara dedicata Timisoarei. Inca de la apropierea de cladirea situata in Belgravia, se puteau vedea expuse fotografii cu diverse locuri si evenimente din orasul de pe Bega pe gardul institutiei. In interior, o expozitie fotografica marca 34 de ani de la Revolutia inceputa la Timisoara in decembrie 1989, alaturi sau daca vreti ca o paralela, cu o expozitie fotografica cu razboiul din Ucraina.

Responsabil pentru pozele Revolutiei este chiar „fotograful Revolutiei”, Constantin Duma. Acesta a rememorat zilele din decembrie povestind intr-o nota personala cum a ajuns sa fotografieze principalele momente din 1989. „Am iesit in strada, alaturi de alti oameni, in ziua de 17 decembrie 1989 , dandu-mi din prima clipa seara ca acesta ar fi un moment de rascruce, definitoriu” spune Duma intr-un interviu. ” Pe atunci, eram priviti noi, fotografii, cu suspiciune, lume nedorind sa fie fotografiata, fiind foarte activa frica de securitate si repercursiuni. Tiin minte ca atunci cand am vrut sa mergem undeva sus sa facem poze nu ne-a lasat nimeni, din cei care locuiau in centru, sa mergem la ei pe balcon sa facem 2-3 poze. Noroc cu o doamna, statea deasupra de libraria Eminescu (azi Carturesti, n.r.) am intrebat-o daca putem sa facem de la balconul dansei cateva poze, doamna ne-a spus sa urcam. Cand am ajuns la etaj, povestea se schimbase si doamna s-a succit, spunand ca desi ea a fost de acord, sotul dansei era impotriva. Am reusit sa ii convingem in cele din urma sa facem cateva poze, promitandu-le ca nu stam decat cateva minute. Si asa am avut pozele cu multimea adunata in Piata Operei (Victoriei n.r.).

Dar sa stiti ca lumea era reticenta. Am intrebat-o pe o doamna care statea deasupra de McDonalds-ul de azi daca ne lasa sa urcam sa facem cateva poze de la fereastra dansei, iar raspunsul a venit destul de simplu: doamna ne-a spus ca ne-ar lasa, dar cine ii garanteaza ei ca ramane in apartamentul din centru si nu va fi aruncata in strada daca vede Securitatea pozele facute. Acesta era sentimentul in acele zile, marcate de frica dar si de o nebunie si un curaj extrem” spune Constantin Duma, rememorand zilele de acum 34 de ani.

La evenimentul de la ICR Londra a participat si excelenta sa, ambasadoarea Romaniei in Marea Britanie, Laura Popescu. „Ambasada Romaniei in Marea Britanie a facut tot posibilul ca Timisoara 2023, Capitala Culturala Europeana sa fie cunoscuta aici in Londra. Am organizat trei evenimente, alaturi de ambasadele Greciei si Ungariei, in care fiecare tara si-a prezentat capitala culturala. Au fost toate evenimente foarte reusite si ne-am bucurat ca am avut multi participanti.In ceea ce priveste Timisoara a existat mult interes si sunt convinsa ca dupa evenimente, multi britanici si-au luat bilete sa zboare direct la Timisoara.” a spus Laura Popescu, ambasadoarea Romaniei in Marea Britanie.

Alaturi de timisoreanu Constantin Duma au mai expus fotografii Vadim Ghirda, laureat al premiului Pulitzer pentru fotografie de razboi si Andreea Alexandru. Vadim Ghirda a venit cu o expunere de fotografii de razboi de pe frontul din Ucraina in timp ce Andreea Alexandru a ilustrat in fotografii bunatatea umana a semenilor nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.