Știri naționale și internaționale Pe urmele istoriei în Călan cu Info Cultural

Pe urmele istoriei în Călan cu Info Cultural

Orașul Călan, învăluit în straturi de istorie și patrimoniu, reprezintă un adevărat tezaur cultural în inima Transilvaniei. Cu Info Cultural ca ghid, vă invităm să explorați acest mozaic de istorie, călătorind prin timp și spațiu, de la epoca romană până în zilele noastre.

Biserica din Strei, descrisă de Baronul Joseph von Hohenhausen și Aron Densușianu

În 1773, ofițerul austriac Joseph von Hohenhausen l-a însoțit împăratul Iosif al II-lea în Transilvania, oferindu-ne o perspectivă rară asupra regiunii. În cartea sa din 1775, „Antichitățile Daciei în Transilvania de astăzi”, el descrie cu minuțiozitate vizita sa în Strei, capturând esența locului prin cuvintele sale:

„Aici se poate vedea stela funerară de la temelie, cu cele două chipuri romane, în stare de doliu, sprijinite pe două toiege ciobănești, săpate în piatră de o parte şi de alta a inscripției. Cele două persoane de pe piatra de mormânt a Aureliei Lucilla, care stau rezemate, le-am considerat la început ca fiind simboluri ale morții şi ale somnului…”

Joseph von Hohenhausen continuă, evidențiind legătura culturală dintre trecutul roman și prezentul valah: „Toiegele lor sunt făcute întru totul după modelul bâtelor ciobănești încovoiate, care se pot vedea încă şi astăzi la poporul de țară al valahilor.”

La rândul său, Aron Densușianu ne oferă o descriere a bisericii medievale din Strei: „Biserica din satul Strei, prin care tocmai treceam, ne ocupă atențiunea şi mai scutură de pe noi aerul molatic al somnului, care ne apăsa cu greutatea plumbului… Interiorul corespundea perfect exteriorului. Peste tot dezolațiune.”

Descrierile lui Aron Densușianu despre băile antice de la Călan ne poartă într-o altă eră: „Aici sunt băile calde de la Călan. Stânca se înălţa izolată în şes… În bazin izvorăşte apa caldă printre crăpăturile stâncii, care pe canal se scurge în şes, unde formează moraştini. (…) „Mă determina-i (sic!) să intru în bazin ca să mă conving cât e de caldă apa. Mă pregătesc… și intru pe canal… Peste tot apa în bazin avea 16 grade, pe când la crepătura, unde izvorăște avea 21 grade…”

O altă bijuterie arhitecturală este Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu. Construită în stil romanic pe fundațiile unei biserici de lemn din secolul al XI-lea, aceasta se numără printre cele mai vechi construcții medievale din Transilvania. Picturile murale și arhitectura conservată impresionează prin vechimea și frumusețea lor.

Info Cultural – punte între trecut și prezent

Prin Info Cultural, aceste povești și locuri prind viață. Ne propunem să fim nu doar purtători de știri, ci și călăuze într-o călătorie culturală unică, revelând straturi ascunse ale istoriei și patrimoniului Călanului. Vizitând Biserica din Strei și Streisângeorgiu, precum și misterioasele băi Aquae, cititorii sunt invitați să exploreze aceste comori culturale, sprijiniți de cercetările și povestirile adunate de Info Cultural.

Orașul Călan (unde are sediul redacția Info Cultural) situat în județul Hunedoara, a trecut de-a lungul istoriei prin numeroase schimbări și transformări, fiind marcat de evenimente semnificative. Începând cu perioada medievală, până în prezent, evoluția orașului a fost influențată de contextul social, economic și politic specific fiecărei epoci.

Una dintre cele mai importante etape din istoria orașului Călan a fost dezvoltarea industriei siderurgice, care a jucat un rol esențial în creșterea economică a zonei în secolul al XX-lea. În ciuda succeselor inițiale, industria a cunoscut un declin puternic după 1989, fiind marcată de procese complexe de restructurare, falimente și probleme sociale. În prezent, orașul Călan încearcă să își redefinească identitatea și să se adapteze la noile realități economice și sociale.

Citește mai mult la: Istoria orașului Călan – De la Evul Mediu la reconversie economică

Prin Info Cultural, această călătorie prin timp și spațiu prinde viață, devenind o experiență culturală captivantă și educativă. De la biserica medievală din Strei, descrisă de personalități istorice precum Joseph von Hohenhausen și Aron Densușianu, până la băile antice de la Călan și splendoarea arhitecturală a Bisericii Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu, fiecare loc își spune povestea, contribuind la bogata moștenire culturală a regiunii.

Despre Info Cultural

Info Cultural, o platformă de știri și analize culturale din România, a fost fondată în decembrie 2020 de Daniel Lăcătuș, jurnalist și membru al Uniunii Scriitorilor din România. De la înființare, site-ul a devenit un reper important în peisajul mediatic românesc, oferind o acoperire cuprinzătoare a scenelor artistice și culturale. Până în noiembrie 2023, platforma a publicat peste 20.000 de articole, demonstrând un angajament profund față de îmbogățirea și diversificarea conținutului cultural.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.