Mai mulți internauți au postat duminică seară pe rețelele sociale imagini cu cerul de o culoare roșu intens în plină noapte. Imaginile au fost postate din Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, potrivit contului de facebook AstroInfo.

Internauții au speculat că ar fi vorba despre o auroră boreală vizibilă din România, dar alții au explicat că e vorba despre un fenomen numit dispersia Rayleigh.

Aurora boreală este un fenomen optic ce poate fi observat în special în regiunile din proximitatea zonelor polare. Imaginea de mai sus a fost fotografiată în Gladna Română, localitate aflată în apropierea lacului Surduc în judetul Timiș.

Ce este dispersia Rayleigh și cum devine cerul roșu?

Dispersia Rayleigh, numită astfel după fizicianul britanic Lord Rayleigh, este împrăștierea elastică a luminii (sau, în general, a radiației electromagnetice) de către particule de dimensiuni mult mai mici decât lungimea de undă a radiației, de exemplu atomi sau molecule. Culoarea albastră a cerului senin se datorează împrăștierii Rayleigh a luminii solare pe moleculele din atmosfera Pământului.

Împrăștierea Rayleigh este un proces parametric, adică nu schimbă starea cuantică a materiei. Particulele pot fi atomi individuali sau molecule. Poate să apară atunci când lumina traversează materiale solide sau lichide transparente, dar este mai des întâlnită în gaze. Împrăștierea Rayleigh rezultă din polarizarea electrică a particulelor. Câmpul electric oscilant al undei de lumină acționează asupra sarcinilor din particulă, făcându-le să oscileze cu aceeași frecvență. Astfel particula devine un mic dipol radiant, a cărui radiație o vedem ca lumină împrăștiată.

Credit foto : Valentin Iulian, facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.