Miercuri, 4 octombrie, la Cinema Victoria au fost prezentate două documentare captivante, parte integrantă a proiectului „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”. Cu sala plină de spectatori, cele două documentare, intitulate „Licori în Cetate” și „Să curgă bere pe Bega!”, au fost primite cu entuziasm și aplauze. După proiecție, a avut loc și o discuție interactivă cu numeroși protagoniști prezenți în cele două documentare.

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” e un proiect în care Adriana Babeți, alături de o echipă minunată, explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante, ale Timișoarei și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului. Miercuri, 4 octombrie, la Cinema Victoria a avut loc premiera documentarelor cu numărul opt și nouă: „Să curgă bere pe Bega!” și „Licori în cetate”.

„Să curgă bere pe Bega!”

Câteva surprize despre berea băută la Timişoara şi în împrejurimi: de la berea mănăstirească de acum aproape 1000 de ani, până la Casa femeilor cu bărbaţi beţivi. De la poveştile mai puţin cunoscute despre fabrica de bere a oraşului, până la berea craft din zilele noastre. Oameni surprinzători care spun aceste poveşti. Şi locuri nebănuite care depun mărturie despre ele.

„Licori în cetate”

O scurtă istorie a bătăliilor care au înfierbântat spiritele (dar şi spirtoasele) aici, la Timișoara, de peste trei secole. Pe de o parte, producătorii și negustorii de alcooluri, iar pe de alta, frontul temperanței, ba chiar al abstinenţei. Pe de-o parte, chefliii, dar şi scriitorii şi artiştii; pe de altă parte, Asociația Femeilor cu Bărbați

Bețivi, Asociaţia bunilor templieri, revista Abstinența și Asociația Alcoolicilor Anonimi. Toate, premiere absolute pe teritoriul actual al României (şi nu numai). Oare cine câștigă războiul?

Scurtmetrajele au avut durata de o oră și au fost urmate de o discuție cu Adriana Babeți și invitații săi: Sandra Hirsch (istoric), Borco Ilin (scriitor) și Mugur Ciumăgeanu (psiholog).

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.