Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pitea, aduce în discuție descentralizarea instituțiilor de cultură de la nivelul județelor țării. În prezent se dorește ca aceste Direcții Județene de Cultură să treacă de la Ministerul Culturii la Consiliile Județene. Însă, o mare parte din organizațiile neguvernamentale care activează în domeniu se opun acestui lucru.

„Petiția prin care se aduc argumente semnificative împotriva descentralizării Direcțiilor Județene de Cultură – de la Ministerul Culturii la consiliile județene – își găsește susținători în rândul a peste 30 de asociații și ONG-uri specializate sau ale segmentelor profesionale interesate” spune Marilen Pirtea.

„Apărarea patrimoniului cultural este o temă ce nu trebuie neglijată, iar orice decizie merită dezbătută și analizată, pentru a decela toate consecințele măsurilor administrativ-financiare luate, care pot afecta sfera culturală.

Timișoara 2023 este într-o situație particulară, iar anvergura programului Capitalei Europene a Culturii – TM2023 impune o corelare permanentă între liniile de finanțare asigurate de Ministerul Culturii și cele ce vin din partea administrației județene sau locale. Fără sincronizarea ministerului cu autoritățile locale, programul TM2023 nu poate fi dus la bun sfârșit. De aceea, deciziile în care va fi implicată Direcția Județeană de Cultură Timiș merită să fie bine pregătite la nivel guvernamental, alături de factorii de decizie din administrație locală a județului Timiș.” încheie o postare pe social media rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.