În urmă cu trei zile, Primăria Timișoara prezenta spectaculos noua stație de autobuz de la Catedrală – o nouă realizare a administrației Fritz. Ceea ce uita să menționeze PMT în prezentarea noii stații era prețul exorbitant: peste 43.000 lei – dați pentru 14 bare de fier și 12 panouri de sticlă. Bani dați fără montarea stațiilor respective.
Desigur, orice afacerist local i-ar fi putut oferi respectivele stații la un preț de vreo cinci ori mai mic, barele de fier respective și plexiglasul nefiind mai scumpe de 2.000 euro. Dar, în anul în care Guvernul solicită reducerea cheltuielor, STPT și PMT își bat joc de bani.
„Stația de la Catedrală este acum completă. Am instalat cu sprijinul STPT un model nou de stație care va fi folosit și la lucrările noastre majore de reabilitări: Cetății, Stan Vidrighin, Bogdăneștilor. Următoarea stație va fi montată la Spitalul Militar” notează Primăria Timișoara.
Afaceri încurcate la prețuri supraevaluate pentru timișoreni
Ca de obicei, consilierul local Roxana Iliescu dă în vileag afacerile mirositoare ale Primăriei Timișoara și STPT. „Minunatul adăpost pentru stația de autobuz răsărit lângă Catedrală a fost cumpărat de STPT de la o firmă din București, cu 4 angajați, care a ieșit pe pierdere anul trecut- MMCITE RO SRL.Procedura a fost achiziție directă, cum altfel?!” notează consilierul local pe pagina de Facebook. Veniturile totale ale firmei în 2022 sunt de peste 5 milioane lei, dar pierderea totală este de peste 110.000 lei, asta deși pare o firmă abonată la contracte cu statul.

Achiziția celor două stații, de la Catedrală și de la Spitalul Militar, costă doar 87.613 lei cu tot cu TVA. Adică 43,806 lei bucata – in euro, undeva peste 8.500. Pentru, așa cum am spus mai sus, 14 fiare și 12 panouri de sticlă.
Desigur, pe piața liberă, cea concurențială, prețurile – lucru spus și de Roxana Iliescu – sunt de câteva ori mai mici. Dar, în anul austerității, Primăria Timișoara are bani de aruncat pe lucruri mărunte. Iar dacă ar fi să luăm achiziția la bani mărunți, în epoca digitală, adăpostul respectiv (adică statia de autobuz) nu are nici tabela electronică și nici afișaj digital. Bine ați venit în 2023 în Timișoara, în stația centrală!