Afacerile cele mai bune se fac între prieteni, spune o vorba românească. Iar atunci când unul este și primarul localității, treaba merge „ca unsă”.  Este și cazul comunei Sanandrei, aflată la periferia Timișoarei, unde problemele create de primarul Claudiu Coman se pare că nu se mai sfârșesc. Ultima pe listă a fost dezvăluită de site-ul stiriacum. Aceștia arată spre o altă vânzare cu probleme inițiată de primarul Claudiu Coman (PNL) către secretara sa (de fapt, șefa serviciului de achiziții) – vânzarea grădiniței din comună.

Că afacerea făcută de primar cu șefa de la achiziții din Primăria Sanandrei, Botan Veronica, este ilegală o spune și Curtea de Conturi care a „vizitat” primăria recent. Hotărârea de consiliu local prevedea vânzarea clădirii de 55mp, formată din parter și un etaj dar și a terenului intravilan aferent, de 450 mp cu prețul de 101.000 lei + TVA. Adică undeva puțin peste 22.000 euro, asta în timp ce în prezent, prețul de metru pătrat de teren intravilan în Sanandrei trece lejer de 100 euro. Adică doar valoarea terenului, în cel mai indulgent caz, ar fi de 45.000 euro, de două ori mai mare. Unde mai punem și construcția P+1E a grădiniței, care la rândul ei trece ca valoare de 30-40.000 euro.

Ce spune Curtea de Conturi ?

În declarația rezultată în urma auditului efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Sanandrei, aceștia spun negru pe alb că valoarea la care a vândut primăria condusă de Claudiu Coman clădirea și terenul grădiniței din localitate sunt mai mici ca valoarea lor de piață. Dar, atunci când ești șefă la achiziții în primăria Sanandrei, beneficiezi și de astfel de oferte …. de nerefuzat.

„Prin aprobarea vânzării din proprietatea privată efectuată către entitate, cele două persoane fizice, a două terenuri, în suprafață de 450 și 1.000 mp și o casă de locuit P+1E în suprafață de 55 mp, în baza Hotărârilor de Consiliu Local și Rapoarte de Evaluare prin care prețurile stabilite prin metodă comparării prețurilor sunt mai mici față de valoarea justă de piață a imobilelor (echipa de audit consultând în acest sens site-ul www.unnrp.ro, Circumscripția Judecătoriei) există posibilitata ca entitatea să fi încasat la bugetul local, venituri mai mici din vânzări de bunuri”. Adică, cu alte cuvinte, Primăria Sanandrei a fost prejudiciată financiar, de vânzarea pusă de cale de administrația condusă de Claudiu Coman și Botan Veronica, șefa serviciului de achiziții din Primăria Sanandrei. Mai jos sunt atașate fotografiile privind auditul făcut de Curtea de Conturi și HCL Sanandrei de vânzare/cumpărare.

Frumusetea tranzactiei? 120 de rate lunare egale

Se pare că vânzarea făcută la un preț subevaluat nu este de ajuns pentru a satisface toate gusturile celor două părți. Așa ca în HCL nr.14 din 21.03.2023 a Consiliului Local Sânandrei, i se oferă cumpărătorului șansa de a cumpăra clădirea și terenul în 120 de rate egale (care nu vor tine cont de inflație). Astfel, Botan Veronica ajunge să plătească lunar o rată sub 1.000 lei pentru noua achiziție, grădinița localitătii Sânandrei și un teren de 450mp. Astfel, prin complicitatea actualei administrații, din care și ea face parte, Botan Veronica ajunge să plătească pe noul teren și noua clădire cumpărată un preț lunar mai mic ca prețul la care ar fi putut să o închirieze. Iar Primăria Sânandrei, prin proasta gestiune, pierde un chiriaș și o suma importantă de bani, prin vânzarea în 120 de rate lunare egale către angajata sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.