Consilierul Roxana Iliescu anunță depunerea unui proiect de hotărâre locală care vizează Grădina Zoologică, în prezent închisă de peste doi ani de zile. Consilierul local vrea transformarea ei într-un parc urban cu alei pietonale. Prin proiectul Roxanei Iliescu, noua zona ar beneficia de aleile existente deja în Pădurea Verde, deschizând traficul pietonilor și bicicliștilor. Totodată, parcul ar urma să fie deschis și evenimentelor socio-culturale ale orașului. Primul pas a fost deja făcut prin depunerea notei de fundamentare de către consilierul local Iliescu.

Grădina Zoologică, parte din proiectul Timișoara Capitală Culturală, stă închisă de peste doi ani

Grădina Zoologică din Timişoara este unul dintre obiectivele turistice trecute în itinerariile Capitalei Culturale Europene, iar primarul Dominic Fritz a declarat că îşi doreşte ca aceasta să poată fi redeschisă, în noul concept, eventual chiar şi extinsă, până în anul 2023, spune Roxana Iliescu.

Declarațiile primarului Dominic Fritz, neonorate

Consilierul local Roxana Iliescu face o lista cu declarațiile primarului Dominic Fritz, declarații prin care Grădina Zoo din Timișoara ar urma să își recapete funcționalitatea – cu modificări aduse aspectului și destinației – toate neonorate.

In 24.11.2020, primarul Dominic Fritz a dat exemplu gradinii zoologice din Oradea a carei reabilitare din temelii a durat 3 ani… “în Oradea ştiu ca s-a închis în 2010 pentru o reabilitare din temelii şi a durat trei ani. Cu siguranţa aş vrea să avem o grădină zoo modernă şi respectuoasă cu animalele în 2023, pentru momentul când vom fi Capitală Culturală.”

Cu toate acestea, in ciuda declarațiilor făcute cu ocazia inchiderii Zoo, in anii 2021 si 2022 primarul Fritz a lansat doar vorbe goale, până in prezent neavând nicio perspectivă, nici măcar pe hârtie.

Alte declarații neonorate ale autorităților locale

24.11.2020, primarul Dominic Fritz a declarat urmatoarele : „Toate trebuie analizate cu grijă şi facem paşii necesari. O să iau legătura cu oraşele înfrăţite, Karlsruhe, Szeged, o să iau legatura cu ei pentru a dezvolta o grădină Zoo mai modernă şi mai respectuoasă pentru drepturile animalelor”

21.02.2021 „E foarte clar că situația la Zoo nu mai putea să rămână așa. Știți foarte bine că am luat decizia să închidem Grădina Zoo până când avem un concept de dezvoltare foarte clar, până putem să facem investiții majore, până putem avea o grădină în care diversificarea este prioritate.”

14.03.2022 Primarul Dominic Fritz a vorbit despre planurile municipalității în privința Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde :„se va redeschide la un moment dat, ca o grădină pentru animale autohtone, care trăiesc cât de apropiat de condițiile normale (…). Nu vom mai vedea tigri și alte animale care nu trăiesc în mod normal aici”. „Sperăm că anul acesta vom putea finaliza documentația. Dar, încă o dată, pe tema asta e important să facem lucrurile cum trebuie, nu o fușăreală care până la urmă va fi plătită de animale. Momentan suntem la pregătirea caietului de sarcini”

Încercări eșuate

„In septembrie anul trecut am încercat să-l conving pe primar să realizăm niște lucrări minime cu societățile aflate in subordinea primăriei, pentru a reda incinta fostei Gradini Zoologice timișorenilor, intr-o prima etapa ca zona de petrecere a timpului liber in natura, recreere si organizare de evenimente socio-culturale.

La inițiativa mea, am mers împreuna cu primarul si reprezentanți din primarie in incinta fostei grădini zoologice si am discutat despre lucrările necesare. Nu l-am convins…

Acum, văzând ca nu se intampla nimic, de data asta vreau sa-i conving pe colegii mei consilieri locali sa nu mai stăm in pasivitate si in virtutea atributiilor pe care le avem, sa determinam realizarea lucrarilor necesare pentru a reda acest spatiu minunat timisorenilor.” spune Roxana Iliescu într-o postare pe Facebook.

Ce probleme sunt la Grădina Zoo și ce poate fi făcut?

Roxana Iliescu identifică și o serie de lucrări care pot fi făcute la Grădina Zoologică pentru a o reda timișorenilor . Printre lucrarile necesare a fi executate, am identificat urmatoarele, spune consilierul:
– Dezafectarea habitatelor (custi de fier, custi de lemn, adaposturi, foișoare, cladiri), punerea in conservare si/ sau depozitarea lor, dupa caz;
– Reparatia aleilor si a bancilor;
– Toaletarea copacilor si efectuarea taierilor pentru punerea in siguranta a trecatorilor (directia Silvica – adresa obligatorie pentrtu marcare si taieri);
– Reparatie podete sau inchise;
– Reabilitarea luciilor de apa (desecare, decolmatare si inlocuire geotextil si amenajare maluri)
– Reabilitarea locului de joaca pentru copii;
– Inlocuirea corpurilor de iluminat deteriorarte pentru asigurarea iluminatului si punerea in siguranta a acestora/ inclusiv adaptarea sistemului de iluminat pe timp de noapte astfel incat sa corespunda pentru crearea de evenimente;
– Mentenanta sistemului de supraveghere video si integrarea lui in sistemul municipal la Politia Locala;
– Reparatia grupurilor sanitare si dotarea lor cu materiale consumabile;

În încheiere, consilierul local îi roagă pe timișoreni să o sprijine în inițiativa depusă ieri la Primăria Timișoara. „Fiti, vă rog, alături de mine si haideți împreună sa-l convingem pe primar si pe ceilalti consilieri locali să spargem lacătul de pe poarta incintei fostei grădini zoologice!”

1 COMENTARIU

  1. Nu vrea primarul de la Usr sa avem gradina zoologica in oras nici stadion si nici sala polivalenta ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.