Primăria Municipiului Timișoara a contractat la începutul acestui an servicii pentru realizarea Registrului Local al Spațiilor Verzi. În prima etapă, a fost dezvoltată platforma digitală. De astăzi, prima echipă de profesioniști a luat la pas parcurile din oraș pentru a colecta date de pe teren cu ajutorul unor echipamente speciale.
„În sfârșit, vom avea date exacte cu privire la suprafața reală a spațiului verde din Timișoara, a numărului de arbori dar și a sănătății lor. Este un instrument de lucru absolut necesar pentru a putea proteja și spori zestrea verde a orașului. Doar în ultima campanie de plantare, derulată în toamnă-primăvară anul acesta, am plantat 1.800 de arbori și 9.500 de arbuști. Luăm măsuri punctuale pentru a proteja spațiile verzi transformate în zone cu noroi. Avem, de asemenea, în lucru proiecte de regenerare urbană care cresc suprafața de spațiu verde în zonele vizate, în Fabric și Iosefin. Sunt câteva din măsurile pe care le luăm pentru a crește calitatea spațiului verde în Timișoara”, transmite primarul Dominic Fritz.
Arborii, arbuștii și gardul viu vor fi inventariați după specie, vârstă, condiție, iar baza de date va fi actualizată în permanență, precum și a caracteristicilor calitative și cantitative ale acestora. Arborii ocrotiți, cu valoare estetică deosebită și cu diametrul mai mare de 50 de cm vor fi scanați complet și transpuși într-un model 3D.
De asemenea, pentru toți arborii din Timișoara cu diametru mai mare de 50 cm se va realiza o imagine termică, rezultată prin utilizarea tehnologiei infraroșu, pentru verificarea stării de sănătate. Imaginea termică va fi integrată în baza de date a registrului și asociată fiecărui arbore de acest tip. Imaginile vor putea fi apoi vizualizate și procesate cu ajutorul aplicației dedicate. Utilizarea tehnologiei infraroșu este o metodă neinvazivă de diagnosticare a arborilor.
Registrul spațiilor verzi este o obligație legală pentru administrațiile locale și cuprinde un sistem informațional de tip GIS (geographic information system), o interfață de tip hartă digitală, iar echipele din cadrul primăriei vor fi instruite în folosirea noului software, hardware și a procedurilor de actualizare a bazei de date.
Registrul Local al Spațiilor Verzi este realizat de asocierea Eterra Map SRL și Megagis SRL pe o perioadă de 2 ani, cu termen estimat pentru finalizare ianuarie 2025. Valoarea contractului este 2.832.200 lei (TVA inclus).