Vrem să avem o țară ca afară, dar totuși … rămânem niște balcanici care preferă să încalce regulile de circulație pentru a câstiga 30 de secunde în plus. Imaginile din videoclipul de mai jos au fost luate sâmbătă 13 mai 2023, după-amiază, în jurul orei 17.00 la intersecția bulevardelor General Ion Dragalina și Republicii.

Deși nu era foarte aglomerat traficul rutier în zona respectivă, șoferii s-au grăbit să încalce atât regulile de circulație cât și semnalizarea rutieră existența în zonă, riscând amenzi de minim 565 lei și câteva puncte de penalizare. Dar, riscul era destul de mic, deoarece știau că nu există niciun polițist rutier care să îi amendeze, deși, dacă ar fi stat acolo, cei de la poliția rutieră ar fi dat amenzi de minim 1.000 lei pe fiecare minut.

Sau cu alte cuvinte, la fiecare 10 minute câte un polițist și-ar fi scos salariul pe o lună de zile, și asta fără nicio remușcare, dând amenzi șoferilor nesimțiți și cu tupeu grosolan.

Situația este următoarea: venind dinspre Iosefin pe Bld. Dragalina, care are două benzi de circulație, șoferii trebuie să decidă direcția pe care o vor urma atunci când intră pe Bld. Republicii – vor merge spre Centru sau spre Solventul. Iar pentru acest lucru trebuie să aleagă una din cele două benzi, banda 1 (B1) având și semnal de intermitent verde, lăsând fluxul rutier mai lejer.

Banda a doua (B2) este destinată exclusiv celor care vor să facă stânga. Dar, deși alegerea benzilor este semnalizată atât prin marcaje rutiere pe carosabil cât și prin panouri de semnalizare, mulți șoferi aleg să se bage cu tupeu pe B2 pentru a face apoi dreapta la semafor, trecând de multe ori pe culoarea roșie a acestuia.

Noi am stat timp de 15 minute și am urmărit traficul rutier în respectiva intersecție în după-amiaza zilei de sâmbătă, 13 mai, o zi lejeră din punct de vedere al traficului și mașinilor aflate în circulație în oraș. Cu toate acestea, timp de 15 minute am reușit să filmăm un număr de 25 de șoferi care nu au respectat marcajele rutiere, fiind pasibili de o amendă de cel puțîn 565 lei (dacă nu punem la socoteală faptul că mulți au trecut pe roșu).

În total, pe B2 au trecut în cele 15 minute cât am filmat 32 de mașini iar dintre acestea 25 nu au respectat indicațiile rutiere. Adică 78% din șoferi. 78% !! Deci, la fiecare două minute și zece secunde, câte trei șoferi nesimțiți încălcau regulile rutiere, în disprețul total al celorlalți participanți la trafic; asta pentru că știau că nu li se întâmplă nimic. Dar, dacă pe Bld. Republicii îi așteptau și opreau polițiștii rutieri, aceștia ar fi putut aplica o amendă între 565 și 780 lei fiecărui șofer.

Cu alte cuvinte, în doar 15 minute, polițiștii puteau da amenzi în valoare minimă de peste 14.000 lei. Doar în 15 minute, dacă ne gândim că ar fi stat o oră, atunci ar fi dat amenzi, extrapolând bineînțeles, de peste 56.000 lei. Și dacă am presupune că ar sta timp de patru ore, din cele opt cât sunt la serviciu, câte o oră în fiecare intersecție cu astfel de probleme în Timișoara (si sunt multe astfel de intersecții), ar putea „încălța” șoferii nesimțiți cu peste 200.000 de lei în fiecare zi.

Pentru că, noi românii, vrem o țară ca afară! Ei bine, într-o „țară ca afară” poliția rutieră și-a face datoria și i-ar amendă pe șoferii nesimțiți pentru a-i civiliza, pentru că, nu-i așa … la o civilizație occidentală nu ajungi cu vorba bună, ci prin amenzi date celor care încalcă legea. Iar legea spune clar că nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificație indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 565 și 780 lei.

Notă : în video-ul de mai jos vedeți mai mulți taximetriști încălcând legea dar și o mașînă de pompieri-smurd, care nu se află în misiune. Diferența dintre șoferii de taxi (și pompieri) și ceilalți participanți la trafic este că șoferii de taxi sunt șoferi profesioniști și ar trebui să respecte puțin mai mult legislația rutieră. Dar, atunci când îi doare în cot și știu că nu se întâmplă nimic, se comportă exact la fel ca și ceilalți șoferi. Nu-i așa că vrem o țară ca afară?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.