După mult timp, poate prea mult timp, o administrație timișoreană recunoaște că Timișoara mai are nevoie de noi școli. Și de ce nu, de noi grădinițe. Și nu de una, de două școli, una în zona de nord a orașului și alta în zona de sud, spune Dominic Fritz într-o postare online. Iar dacă vorbim de mediul metropolitan, avem nevoie de patru școli, continuă primarul Timișoarei.
„80% din elevii din Zona Metropolitană învață în Timișoara. În fiecare dimineață 7.700 de copii și tineri trebuie să ajungă la școlile din zona centrală a orașului. Avem nevoie de încă două școli construite de la zero, în zona de sud și în zona de nord, și să utilizăm mai bine spațiile existente. Asta va însemna și o discuție grea, dar necesară, care privește organizarea rețelei școlare. În zona metropolitană nevoia de spații e și mai mare: 4 școli noi” spune primarul Dominic Fritz într-o declarație publică
Acestea sunt câteva din datele primului studiu despre educația în Zona Metropolitană Timișoara pe care Primăria Timioara l-a finalizat recent și care a fost lansat în dezbatere cu instituțiile publice, cu profesori și directori, elevi, societatea civilă, investitori și experți în educație.
„În ultimele decenii, deciziile de a investi bani publici în școli au fost luate în mod pompieristic, iar rezultatele se văd. Avem școli supraaglomerate, spații neutilizate și în multe cazuri, clase prea mici. Oprim acest mod de lucru. Am început deja să extindem școli de cartier și să obținem finanțări pentru școlile uitate de decenii. Aducem școala mai aproape de elevi și de părinți.
Discuția despre educație e o discuție a comunității și pentru prima oară o facem pornind de la date concrete și recomandări făcute de specialiști. Timișoara intră pe lista orașelor pionier din România cu privire la politicile de educație” spune Dominic Fritz.