Recent, primarul Dominic Fritz a anunțat trecerea rețelei de conducte din subordinea Colterm în administrarea unei societăți aparținând PMT, Uzina Energetică Timișoara . Consilierul local Pro România critică într-o postare pe Facebook trecerea rețelei subterane de termoficare din patrimoniul Colterm în cel al municipiului Timișoara și îl spune că primarul Dominic Fritz face această mutare având în vedere interesele electorale și că scop câștigarea de capital electoral în perspectiva alegerilor din 2024.

„Cum marele magician, celebru pentru trucurile de magie a făcut să dispară un elefant cu tot cu dresorul lui de pe scenă Hipodromului din New York, așa va face primarul să dispară în anul 2024, an electoral (!!!) pierderile din rețeaua municipiului! Are dreptate, Primăria Timișoara nu este Houdini, dar el este cel puțin, mare aspirant…!” spune Roxana Iliescu.

Roxana Iliescu și problema Colterm

În ultimii doi ani, Roxana Iliescu a fost consilierul local care a semnalizat de fiecare dată marile probleme apărute la Colterm, încercând prin diferite inițiative, să se implice în salvarea societății de termoficare a Timișoarei, Colterm. Prin prisma profesiei de avocat, are și studiile necesare pentru a analiza și trage concluzii juridice pe baza documentelor prezentate de Colterm și administrația Fritz consilierilor locali.

„Manevra luării serviciului de distribuție și furnizare a agentului termic de la Colterm și mutării pe firma “nu știu ce nume i-am dat”, NU ESTE FĂCUTĂ ÎN BENEFICIUL TIMIȘORENILOR, ci în beneficiul lui personal și al partidului USR în perspectiva alegerilor locale ce vor avea loc anul viitor. Miza este ascunderea sub preș și neplata pierderilor! Și când spun pierderi, mă refer atât la cele aproximativ 80 milioane lei care au mai rămas de achitat la Colterm pe care Fritz nu vrea să-i mai achite ( 80 mil. lei din totalul de pierderi calculate pe 2022), cât și la pierderile care se vor înregistra în acest an.”

Despre Dominic Fritz și Colterm

Roxana Iliescu spune că primarul Dominic Fritzs face tot posibilul, prin inginerii financiare, ca să scape Colterm de datorii, având în gând alegerile din 2024. Totodată, consilierul local aruncă vina și pe aparatul de propagandă al USR Timiș, spunând că aceștia vor încerca anul viitor să prezinte valoarea investițiilor dar să nu menționeze deloc pierderile și probleme Colterm.

„Cu alte cuvinte, primarul nu are niciun chef ca anul viitor, an electoral, să mai treacă prin ce a trecut anul acesta când săracul a fost somat încontinuu să achite obligația de plată a municipiului către Colterm, atât de reprezentanții Colterm, cât și de consilierii locali. Nu mai are niciun chef să aloce din bugetul local sume semnificative pentru plata pierderilor din rețea, când poate de fapt să “construiască” un Buget cu care să zăpăcească lumea de cap cu câte investiții și proiecte o să planifice el și cât de important este ca timișorenii să-i dea un nou mandat.

În plus, visează să vină în față timișorenilor și să spună în sfârșit că a redus pierderile și a salvat termia în Timișoara. Cine va cunoaște cât vor fi pierderile? Nici măcar primarul, pentru că sunt convinsă că nu se vor calcula înainte de alegeri, ci într-un caz fericit după…

Și aici este de subliniat un aspect: și nouă societate va fi obligată în baza unui Bilanț energetic întocmit la fel până acum de către un specialist independent, să calculeze pierderile pentru a le recupera de la municipiu.” spune Roxana Iliescu.

Pierderile în bani ale Colterm Timișoara

Pierderile de bani și datoriile, spune consilierul local, chiar dacă sunt mutate dintr-o societate în alta, nu au cum să dispară miraculos.

„În realitate, pierderile astea nu au cum să dispară în zare și se vor vedea cel mai ușor făcând diferența între ce cantitate de energie termică vor cumpăra la poarta fabricii Colterm și cantitatea furnizată efectiv timișorenilor. Numai că legea nu prevede când trebuie realizată această documentație în cursul anului. Până în acest an și Colterm începea demersurile privitoare la pierderile din anul precedent prin iunie/iulie , întreaga documentație ajungând a fi avizată ANRE prin august, septembrie.

Anul acesta, Colterm a realizat demersurile mult mai repede, în primele luni ale anului, tocmai pentru a-și recupera banii de la municipiu în vederea cumpărării Certificatelor de CO2.Prin urmare, noua societate, controlată total de “salvatori” nu va mișca în front cu vreun calcul sau vreo pretenție înainte de alegeri! După, Dumnezeu cu mila…!

Vă readuc aminte că înainte de intrarea Colterm în insolvență, și această societate a fost controlată total de „salvatori”, au împărțit funcții, au pus directori, au făcut ce au vrut, un dezastru! Rezultatul, nu au achitat pierderile tehnologice, nu au fost cumpărate Certificate de CO2, societatea s-a trezit cu amenzi colosale, au băgat-o în insolvență!

Rapoartele ANAF despre Colterm

Dezastrul acesta este reflectat în toate Rapoartele ANAF, Curtii de Conturi și Administratorului Judiciar.
Odată intrată societatea în insolvență, ce să vezi, nu au mai putut face ce le-a trăznit capul și au fost nevoiți să-și achite din obligațiile de plată către societate.

Au găsit soluția acum, o nouă societate, controlată în totalitate de ei, în interesul lor și niciun caz al timișorenilor. Bine, eu cred sincer că acești “salvatori” și dacă ar vrea să facă ceva în interesul timișorenilor, nu ar putea, pentru că sunt prea slabi… slab dotați la mansardă, că altfel s-au cam îngrășat de când sunt la putere.” spune în încheiere Roxana Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.