Un fapt bizar ne-a fost relatat de un cititor al site-ului! În imaginile transmise de acesta, realizate pe drumul ce leagă Timișoara de Aeroportul Internațional (str. Aeroportului), se vede foarte clar cum lumina albă, care semnifică faptul că se poate trece peste calea ferată și nu vine niciun tren este aprinsă, în timp ce trenul (a se vedea imaginea de mai sus) este la doar câteva sute de metri de trecerea de cale ferată.
Deși atât legile României, cât și regulamentul de funcționare internă al CFR Infrastructură îi obligă să facă investiții și să mențină starea infrastructurii feroviare la un nivel care să împiedice accidentele de circulație la trecerea de nivel de cale ferată, cei de la CFR Infrastructură ignoră de multe ori acest lucru și chiar și mesajele trimise de oameni prin care solicită repararea defecțiunilor.
Recent ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, care se ocupă și de CFR a promis că vor urma investiții pentru a adăuga un plus de performanță a rețelei feroviare, din păcate acestea se lasă așteptate, așa cum se vede din imaginea acestui articol.
Așadar, atenție, atunci când treceți calea ferată cu mașina! Respectați legislația rutieră, care vă obligă să opriți înainte de trecerea căii ferate. Asigurați-vă, chiar daca semnalul luminos de la trecerea de cale ferată arată lumina albă, că nu vine niciun tren din ambele direcții.
Cei de la CFR precizează că în zona trecerii la nivel respective, mai exact la km 564+490, personalul feroviar execută lucrări la linia de cale ferată. Până la finalizarea acestei interventii, trenurile circula cu viteză mică în zona acestei treceri și cu personal suplimentar la bord, tocmai pentru a evita orice incident la pasajul în cauză. Personalul feroviar al SRCF Timișoara, care lucrează în zona TN, pentru remedierea dernajamnetului respectiv, depune toate eforturile astfel încât să finalizeze intervențiile în scurt timp, iar semnalizarea de la pasaj să fdncționeze in condiții normale.
Credit foto: Razvan Iosifoni
S-au mai întîlnit cazuri de acest fel. În asemenea situație, există un semnal de avarie, se vede în imagine, este acel romb din fața trenului, pe un stîlp, ce se aprinde roșu la o defecțiune a sistemului de semnalizare la trecerea la nivel cu calea ferată. Mecanicul vede acel semnal de avarie aprins și reduce viteza pînă la maxim 20 km/h și menține această viteză, fiind pregătit să oprească de urgență în caz de pericol. Căutați în regulamentele de circulație ale CFR…