Prima ieșire a unui membru PNL Timiș la adresa eșecului înregistrat de președintele Klaus Iohanni și miniștri PNL ai Internelor și Afacerilor Externe ieri, când liberalii austrieci au refuzat României intrarea în spațiul Schengen se soldează cu clasicul … alții sunt de vină. Preșesintele PNL Timiș, Cosmin Tabără, membru în aceiași familie europeană a liberalilor ca și partidul OFP din Austria, aflat la guvernare, nu cere – așa cum ar fi normal, demisia celor doi ministri PNL, Bode și Aurescu, pentru eșecul înregistrat, ci vrea să privească cu „calm și diplomație” spre viitor.

Președintele PNL Timișoara Cosmin Tabără solicită public ca, după votul de ieri referitor la aderarea la spațiul Schengen, să se acționeze cu calm și diplomație.“Trebuie să arătăm că suntem mult mai sus decât gândesc unii. Politicienii trebuie să-și intre în rolul diplomatic, să facă cu toții front comun pentru interesul național și să rezolve problemele care au împiedicat votul favorabil de ieri. Este vremea să dovedim maturitate politică la fel ca în urmă cu mai bine de 100 ani, la Congresul de Pace de la Paris!”, transmite Tabără, viceprimar al Timișoarei.

În urmă cu câteva luni, oficialii români erau aproape siguri că 1 ianuarie va fi ziua în care granițele dintre România și restul statelor membre UE vor exista fără poliție de frontiera, fără vămi. “Vor fi doar niște linii care arată un hotar și atât. Poziția Olandei a fost una cunoscută cu mult timp în urmă, au spus clar de la început de ce nu acceptă, care sunt condițiile și ce trebuie făcut. Ba mai mult, au constituit împreună cu Suedia o comisie specială pentru România, cu scopul de a analiza dacă condițiile sunt îndeplinite după cum spune partea română și au constatat că așa este. Au exclus Bulgaria din ecuație, iar dacă totul depindea doar de ei cred că lucrurile erau decise favorabil. Austria în schimb și-a schimbat poziția în privința apartenenței României la spațiul Schengen pe ultima sută de metri, deși erau câteva semne de întrebare apărute cu ceva timp în urmă și probabil neluate în seamă de către diplomația românească, motivul fiind un grad de risc major în privința votului”, menționează președintele PNL Timișoara.

Săptămânile au trecut și lucrul sigur s-a transformat în incertitudine, apoi s-a concretizat prin votul de ieri. “Austria a devenit din ce în ce mai radicală, poate și prin faptul că alegerile regionale bat la ușă, iar actualii guvernanți au de făcut câteva deconturi electorale. Au găsit de cuviință să acționeze electoral, cu mesaj radical naționalist aplicat pe pielea romanilor. Noi am fost victimele perfecte într-un război care nu era al nostru. Diplomația românească a acționat unitar, un lucru de apreciat, poate puțin tardiv. 2023 trebuie să fie borna finală și să ajungem prin diplomație la un acord cu toate statele membre UE, inclusiv Austria. Diplomația să fie activă și să accepta dialogul cu partea austriacă, să rezolvam ce e de rezolvat”, mai spune viceprimarul Timișoarei.

În ceea ce privește curentul de a boicota societățile austriece care activează în țara noastră, Tabără crede că aceasta nu este soluția potrivită. “Este doar un gest de fățărnicie și de a ne arăta mușchii pe social media, fără efect, realitatea va fi alta. Lumea va continua să colaboreze cu societățile care deși au capital austriac produc în România, fac activități comerciale aici, sunt conduse de români și au angajați români. Efectul diplomatic va fi 0. Pe de altă parte, votul Austriei nu este dorința omului de rând, a fost unul politic”, punctează Cosmin Tabără.

Cosmin Tabără, mare iubitor de sport și fotbal, știe că atunci când echipa pierde o calificare (chiar și în spațiul Schengen), cei care au condus echipa ăși dau demisia de onoare. Pentru că. sunt niște oameni de onoare. Dar liberalul timișorean, așa cum am spus mai sus, nu șopteste o vorbă despre demisia celor doi ministri ai PNL, Lucian Bode și Bogdan Aurescu, ministri ce, conform regulilor nescrise și de onoare, ar trebui să își prezinte demisia în urma eșecului Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.