Satul Charlotenburg, singurul sat rotund din România, beneficiază de un proiect menit a-i pune în valoare patrimoniul de care dispune. În urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care a obținut finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contractul fiind semnat astăzi, 24 octombrie. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale. Suma accesată se ridică la 480.000 de euro.

Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Printre beneficiile pentru comunitate menționăm conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, cât și crearea de facilități pentru evenimentele culturale.

Proiectul va genera și avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

Din cadrul comisiei de selecție a caselor vor face parte reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Muzeului Satului Bănățean, iar în procesul de implementare, Primăria Bogda va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.