Un nou centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități a fost inaugurat, ieri, în Timiș, în comuna Tomești. Capacitatea acestuia este de 18 persoane, beneficiarii provenind din Centrul de îngrijire și asistență Ciacova, care a fost reorganizat.

Reorganizarea acestuia, prin reducerea numărului total de beneficiari, aduce o creștere a calității serviciilor oferite și, în același timp, reprezintă o soluție de evitare a supraîncărcării bugetului județului, în contextul în care finanțarea centrelor rezidențiale a căror capacitate depășește 50 de locuri și pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare aprobate se va asigura, din 2024, doar din bugetul județului, fără vreo contribuție din bugetul național.

„Ne preocupăm îndeaproape de persoanele cu dizabilități care au nevoie de asistență specializată. Reorganizăm centrele astfel încât să aplicăm standardele de funcționare impuse în legislație. Pe scurt, asta înseamnă condiții și servicii mai bune pentru beneficiari. În plus, evităm suportarea costurilor de funcționare din bugetul Timișului, ceea ce ne va permite să ne concentrăm pe lucrările de modernizare și dotare a centrelor”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Centrul de la Tomești a fost înființat prin repararea și dotarea unui spațiu deja existent, nefiind necesare lucrări de extindere. Investiția totală s-a ridicat la peste 900.000 lei, aproape 700 de mii pentru reparații și 240.000 pentru dotări.

Centrul este administrat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC). Acesta este dotat cu bucătărie, sală de mese, spălătorie, cabinet psihologic, cabinet medical și o sală de activități.

DGASPC gestionează în prezent 10 astfel de centre. Pe lângă cele din Ciacova și Tomești, asemenea facilități sunt disponibile și în Variaș, Periam, Sinersig, Lugoj și Găvojdia. Trei dintre acestea urmează a fi restructurate pe același principiu precum cel din Ciacova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.