Comunitatea bihorenilor din Timisoara strange randurile pentru organizarea celei de-a XXVI-a editii a Balului Bihorenilor. Evenimentul va avea loc duminica 30 octombrie 2022 cu incepere de la ora 13.00 la Cantina Politehnica din Complexul Studentesc.

Nascuta la Timisoara in jurul unui grup de absolventi ai Liceului Samuil Vulcan din Beius, dorinta de a ne intalni si a ne bucura impreuna a fost si a ramas mobilizatoare pana astazi, materializata in aceasta intalnire anuala. O poveste in dulcele grai al bihorenilor o face doamna Doina Man, a carei text l-am lasat neatins.

“Totul a pornit în primăvara lui 1994, când un grup de prieteni vulcanisti, foști elevi ai Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș ne-am adunat la o ieguță( sticluță) dă pălincă, o strâjauă( felie ) dă pită ( pâine), un dărab ( bucată) dă clisă ( slănina) cu ceapă bătucită în șthergură ( prosop)!
Eram de ceva vreme în Timișoara, unii mai tineri, pe la scoli, alții cu familie și deja cu copii dar nu am dat nici o clipă uitării că rădăcinile noastre sunt bine înfipte în pământul Bihorului iar semințele semănate au dat roade f o a r t e bogate!

Ne-am luat energia de la munți, cursul lin și curat de la Crișuri și popisiți pe malurile Begăi am continuat sa semănăm și sa creștem mlădițe bihorene!
Din dragostea noastră, cu bucurie și pricepere am organizat „Balul Bihorenilor ” care acum este la a 26-a ediție consecutivă ( excepție cei 2 ani stiuti!).

Ne bucurăm ca ni s-au alăturat, la cântec și joc și alți prieteni din diverse zone ale țării!
Din 30 octombrie 2022, când este ziua balului, deja gândul ne zboară spre anul ce vine și spre Timișoara noastră dragă ce vrem să o intregim, ca și Capitala Europeană a Culturii 2023 și cu prezența noastră, pentru a face cunoscut și mai bine portul popular, muzica și „danțurili” Bihorului și nu în ultimul rând, dragostea bihoreanului „păntru prethinii” (pentru prietenii) lui ! “

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.