În prima lună de toamnă, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,6% față de luna anterioară.
Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.705 euro pe metru pătrat util, față de 1.733 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui august. Prețurile rămân mai ridicate cu 13.9% față de septembrie 2021. „Este o perioadă în care piața rezidențială caută un punct de echilibru și inevitabil vom continua să avem oscilații de preț specifice de la o lună la alta. Chiar dacă în septembrie am înregistrat scăderi de preț în jurul a 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, diferențele de preț sunt în continuare peste rata inflației. Ne așteptăm ca pe segmentele mass-market și rezidențialul vechi acest reglaj inerent să fie mai vizibil, în vreme ce prețurile pentru locuințele premium, cu localizare privilegiată, proiectele calitative, în general, cel mai probabil vor continua să se consolideze, reprezentând o bună alternativă investițională în perioada cu inflație mare. De altfel, în anumite orașe – precum Timișoara – observăm evoluții diametral opuse, scăderi pe segmentul vechi și creșteri pe cel nou”, spune Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.
În Timișoara așteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu -0,8% în prima lună de toamnă, de la 1.471 la 1.459 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi a avut loc o scădere de -1% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.431 euro pe metru pătrat, față de 1.445 euro pe metru pătrat în luna anterioară. Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o creștere de 0,5%, de la 1530 la 1.538 de euro pe metru pătrat util.
