Aproximativ o mie de protestatari au blocat un pod peste fluviul Dunărea, la Budapesta, pentru a protesta față de un proiect de lege privind impozitarea pe care guvernul Ungariei intenționează să îl adopte în grabă, în ciuda promisiunii de a opri practica sa de modificări legislative rapide, anunță Bloomberg.

Podul Margit a fost blocat în timp ce parlamentul discuta proiectul de lege care îi va împiedica pe mulți contribuabili să folosească un sistem accelerat pe care guvernul spune că firmele l-au folosit în mod abuziv, epuizând visteria statului, în timp ce nevoile de cheltuieli cresc.

Până marți dimineață, aproape trei mii de oameni și-au arătat intenția de a participa la evenimentul anunțat pe Facebook. Manifestația a început oficial la ora 10 dimineața, când sute de oameni se aflau în Piața Kossuth. Pe baza raportului corespondentului Telex.hu, de la fața locului, demonstrația nu a avut un program anume și nici nu au fost planificați vorbitori care să țină discursuri. Protestatarii au stat liniștiți și au vorbit în grupuri mici, unii dintre ei chiar ținând un banner pe care scria ”nu vota”.

În mulțime se aflau și câțiva curieri de mâncare, care ar fi deosebit de sensibili la schimbarea legii. În Piața Kossuth au apărut și unii politicieni, de exemplu Tímea Szabó, Bence Tordai și Tamás Mellár din fracțiunea Párbeszéd, Dávid Bedő și Ferenc Gelencsér de la Momentum. Evenimentul s-a desfășurat într-un mediu complet liniștit, fără intervenția poliției.

Guvernul a declarat că își propune să aprobe proiectul de lege marți, la o zi după ce a fost înaintat adunării, după cum indică o propunere a vicepremierului Zsolt Semjen pe site-ul parlamentului, relatează Bloomberg.

Procesul de aprobare rapidă sfidează o promisiune făcută de administrația premierului Viktor Orban în fața UE, de a nu mai aproba rapid legile, o practică pe care partidele de opoziție spun că guvernul o urmează pentru a evita dezbaterea modificărilor pe care le-a impus asupra tuturor aspectelor vieții din Ungaria.

Angajamentul a fost una dintre cele patru cereri făcute de executivul Uniunii Europene, care făceau parte dintr-un acord de deblocare a unor fonduri de dezvoltare în valoare de miliarde de euro, pe care blocul comunitar le-a ținut înghețate din cauza îngrijorărilor legate de slăbiciunea statului de drept și de corupția galopantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.