Președintele în exercițiu al Franței, Emmanuel Macron a obținut un nou mandat cu 58,55% ( 18.779.809 din voturi) adunate la alegerile de duminică în timp ce  Marine Le Pen, contracandidata lui la funcția de președinte a strâns doar 41,45% din voturile exprimate, după numărarea tuturor voturilor.

În jurul orei 21:40, Emmanuel Macron a susținut discursul pentru anunțarea victoriei în piața Champs de Mars, în fața susținătorilor. „Știu că mulți au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă; le mulțumesc și lor și le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot”.

Victoria lui Macron este salutată la scurt timp după afișarea primelor exit-poll-uri de toți liderii europeni, de la premierul britanic la șefa Comisiei Europene, însă această victorie arată și fragilitatea sistemului electoral francez. Macron va fi președintele ales al Franței pentru următorii cinci ani, până în primăvara anului 2027.

Candidata formațiunii de dreapta, Rassemblement Național, Marine Le Pen, a vorbit după publicarea primelor estimări despre faptul că un scor de 43% este „o victorie strălucită” și că lansează, în această seară lupta, pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în câteva săptămâni. Aceasta a făcut apel la toți opozanții lui Emmanuel Macron pentru a se coaliza în lupta pentru parlamentare. „Scorul istoric ne pune într-o poziție bună de a obține numeroși deputați în iunie”, a spus Le Pen.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, au trimis mesaje de felicitare pentru Emmanuel Macron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.