Piața Libertății a fost refăcută acum câtiva ani din fonduri europene câștigate de administrația Ciuhandu, dar fostul primar Nicolae Robu și-a pus amprenta asupra ei, eliminând toți copacii din ea sub pretextul modernizării în forță, copaci care erau prevăzuți în proiectul european să rămână în piață (vezi imagine). Ulterior, la intervenția cetățenilor nemultumiți, acesta a adus câtiva copăcei în piața. Timișoara în cele două mandate Robu a pierdut peste 1,5mp de spațiu verde prin tăierile masive de copaci practicate de vechea administratie.

Cum ar fi arătat Piața Libertății fără intervenția primarului Nicolae Robu

Primarul Dominic Fritz a anunțat ieri că vrea să readucă copacii de mari dimensiuni în Piata Libertătii – vă redăm mai jos comunicatul trimis de acesta.

„Readucem verdeața în Piața Libertății. Lucrăm la bugetul pentru anul acesta și unul dintre capitolele la care vor fi alocați mai mulți bani este cel al plantării de arbori, de mari dimensiuni, în mai multe zone din oraș. Este continuarea acțiunii de plantare pe care am început-o în toamna trecută, în câteva cartiere timișorene. Unul din locurile în care vom face plantări anul acesta este Piața Libertății care din cauza unor amenajări nefericite produce disconfort termic în fiecare vară, celor care trec pe aici.
În Piața Libertății au fost plantați arbori dintr-o specie altoită – Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ – care nu au nicio șansă să se dezvolte și să crească mai mult decât în prezent.

Acest lucru este în complet contrast cu istoria acestei piețe, unde au scăpat de drujbe doar cei doi stejari seculari plantați de Regele Ferdinand I și Regina Maria, dar și asta, datorită voinței timișorenilor. Din păcate, tocmai din cauza intervenției brutale în această piață, arborele plantat de Regina Maria a murit, dorința noastră fiind acum ca acesta să fie transformat într-o operă de artă de către un artist timișorean.

Arborii de mari dimensiuni vor fi plantați în locul celor existenți astăzi în piață, după ce vom reface amplasamentele astfel încât acestea să acomodeze arbori de talie mare. În fapt, vom păstra spațiul care este destinat organizării de diverse manifestări culturale, dar vom spori confortul participanților și al trecătorilor. Vom reloca arborii pitici în alte zone, unde acest tip de vegetație se pretează. Reparăm, astfel, greșelile trecutului și creștem calitatea spațiului urban din orașul nostru.” încheie Dominic Fritz

Foto : Lucian Muntean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.