Noi restricții aprobate de guvern în contextul valului 5 al pandemiei COVID-19 intră în vigoare sâmbătă. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.

Guvernul a aprobat Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 8 ianuarie, precum și măsurile care se aplică pe durata acesteia, în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-9. Actul normativ are la bază măsurile adoptate miercuri prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

Vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. La incidență COVID sub 1‰ locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 1‰, capacitatea va fi de 30%.

Începând de azi, purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise devine obligatorie. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autoritățile.

Ce excepții sunt de la purtarea măștii?

Guvernul a prevăzut și câteva categorii de persoane care vor fi exceptate de la purtarea măștii, fie că vorbim de cele normale, fie de cele de tip FFP2. Astfel, vor fi exceptați
a) Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
b) Persoanele care sunt singure în birou;
c) Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
f) Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Măștile de tip FFP2 se găsesc peste tot, de la farmacii și hypermarketuri la magazine online. Cea mai ieftina mască FFP2 costă 1.79 lei (vezi aici) iar cea mai scumpă costă 40 lei (vezi aici).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.