Administrația Fritz încalcă pentru al doilea an consecutiv legislația națională și europeană, spune intr-o postare pe Facebook consilierul local Radu Toanca. Sprijinul financiar către Colterm a depășit cu mult toate plafoanele legale , devenind Ajutor de Stat (ilegal), adauga Toanca.

„Amenda istorică încasată de administrația Fritz în anul 2021 pentru Colterm – pe care edilii încearcă să o paseze mediatic în cârca fostei administrații, stârnind hohote de râs , asociate acestui demers imatur și penibil- va fi eclipsată în acest an , din punct de vedere al sumelor , de un nou scandal financiar imens , care va agăța consecvent Timișoara pe harta scandalurilor nerespectării legislației europene, de data aceasta nu în probleme de mediu , ci în domeniul schemei privind ajutorul de stat . Echipa “reformistă” Fritz- Lațcău- Creiveanu se pare că și-a propus să califice orașul nostru pentru Premiul “Zmeura de aur”’în administrație și nu pentru Capitală Europeană a Culturii ! Concret , este vorba despre Ordinul 1121/2014 ( vezi Anexe ) privind Schema de Ajutor de Stat , care prevede o sumă maximă anuală de 15 milioane de euro ( circa 75 milioane de lei ) pe care o pot primi , ca sprijin financiar, operatorii economici – inclusiv Colterm- din domeniul sistemului centralizat de termoficare . Depășirea acestui plafon anual devine Ajutor de Stat , fiind nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene ” precizeaza consilierul local.

Pentru obținerea acestei derogări sunt necesari următorii pași :

  1. Declanșarea din timp a procedurii de consultare prealabilă cu Consiliul Concurenței
  2. Este interzisă implementarea unui ajutor de stat până la aprobarea Comisiei Europene ( prevedere încălcată deja de Primăria Timișoara, spune Toanca)
  3. Consiliul Concurenței îndeplinește rolul de autoritate națională de contact între autorități și instituții publice furnizoare de ajutor de stat și Comisia Europeană. Consultările și notificările pentru o Schemă de Ajutor de Stat trebuie demarate preventiv , înainte fi angajate subvenții publice , în condițiile în care , la nivel european , are loc o politică de reducere cvasi- generală a subvențiilor . În caz contrar , se adoptă o decizie de suspendare a oricărui ajutor de stat și se vor face demersuri de recuperare a sumelor acordate ilegal.

Concluziile trase de Radu Toanca: „Este clar că administrația Fritz – complet analfabetă administrativ- nu a respectat această foaie de parcurs și a expus din nou orașul unor sancțiuni financiare rușinoase . Pentru că anul trecut suma acordată Colterm a atins cifra de 199 de milioane de lei ( cu mult peste plafonul de 75 de milioane , chiar dacă luăm in calcul ajutorul guvernamental si pierderile tehnologice ) , iar în acest an numai cheltuielile cu subvenția gigacaloriei însumează 150 de milioane de lei . Consecință cea mai dramatică pentru abonații Colterm va fi triplarea și nu dublarea a facturii directe pentru încălzire și apă caldă pentru acest an.”

Controlul Curții de Conturi recent încheiat la PMT pe tema termoficării atrage atenția asupra plafonului privind Schema Ajutorului de Stat. „Dar nu este pentru prima dată și cu siguranța nici pentru ultima oară când oamenii noi vor ignora , cu desâvârșire, aceste recomandări legale și vor guverna în lumea lor , nederanjați- deocamdată – de nimeni !” încheie Radu Țoancă.

Articolul precedentÎntrerupere în furnizarea apei în Bodo (județul Timiș)
Articolul următorPremieră la TNTm de Ziua Culturii Naționale: EMINESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.