Deputatul USR de Timiș, Nicu Fălcoi, va fi înlocuit de la președinția Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, au declarat surse politice pentru un ziar central. Decizia vine ca urmare a schimbării majorității parlamentare în urma coaliției PNL-PSD-UDMR. Înlocuirea PSD-PNL urmează să aibă loc săptămâna viitoare, conform informațiilor prezentate de presa centrală.

Nicu Fălcoi, născut în județul Gorj, este la a doilea mandat de parlamentar de Timiș. În sesiunea 2016-2020, acesta a fost senator de Timiș din partea USR iar în mandatul 2020-2024, Fălcoi ocupă funcția de deputat de Timiș în Parlamentul României. În actuala configurație a Parlamentului, Nicu Fălcoi a fost aproape inexistent, din punctul de vedere al discursului politic, având doar 11 intervenții de la tribuna Parlamentului, totalizând 16 minute. Parlamentarul de Timiș și-a pus semnătura pe 43 de acte normative, majoritatea fiind în dezbatere în acest moment.

Cele mai multe șanse pentru viitoarea numire o are deputatul PSD Mihai Weber. De asemenea, conducerea Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI rămâne la PNL.

Ce este SIE (Serviciul de Informații Externe)?

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este instituţia de stat specializată în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale. SIE este organizat ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, componentă a sistemului de securitate naţională a României. SIE face parte din Comunitatea Naţională de Informaţii (conform Hotărârii CSAT nr. 146/2005), şi este reprezentat în Comitetul coordonator pentru comunitatea naţională de informaţii de către Directorul instituţiei şi în Consiliul operativ al Comunităţii Naţionale de Informaţii de către adjunctul pentru activitatea operativă. De asemenea, prin specialişti şi experţi este reprezentat în Oficiul pentru Informaţii Integrate din cadrul comunităţii. Cooperarea SIE cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale se materializează printr-un schimb operativ de informaţii pe problematica de interes comun, precum şi în alte aspecte sau forme de lucru care concură la asigurarea securităţii naţionale.

Dat fiind caracterul indivizibil al securităţii şi preponderenţa factorului extern în constituirea ameninţărilor asimetrice, Serviciul de Informaţii Externe este parte a unui sistem complex de contacte şi schimburi în comunitatea de intelligence internaţională. Contribuţiile SIE la activitatea diverselor forme de cooperare externă se traduc nu numai în operaţiuni reuşite de contracarare a unor ameninţări la adresa ţării noastre, ci şi în consolidarea profilului României de contributor la asigurarea securităţii europene şi aliate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.