Evenimente in Timisoara Cunoscutul vaporaș Pelican a revenit pe Bega după 9 ani de la...

Cunoscutul vaporaș Pelican a revenit pe Bega după 9 ani de la incendiul care l-a devastat (video)

Cunoscutul vaporaș Pelican a revenit pe Bega la 9 ani după incendiul care l-a devastat.

Vaporașul Pelican a fost fabricat în 1966 pe șantierul naval de la Giurgiu, fiind folosit la început pentru tranportuiri în Delta Dunării. Ulterior, în anii 1980 a fost adus pe Bega și a devenit un simbol al Timișoarei în anii comunismului, când îi plimba pe timișoreni pe Bega, pe traseul Timișoara – Sânmihaiu Român. După Revoluția din 1989, Pelicanul a devenit un restaurant pe apă. La data de 13 noiembrie 2012, Pelicanul era devastat de un incediu, ce a distrus întreagă parte superioară a vaporașului ancorat la Podul Mihai Viteazul, în spatele Catedralei Mitropolitane. Un an mai târziu a fost cumpărat la preț de fier vechi de actualii proprietari, cu scopul de a-l reface și a-l pun din nou pe Bega.

“Arată un pic diferit acum, după restaurare. Interiorul a fost modificat, motorul a trebuit schimbat, era şi un motor de generaţie foarte veche. Consuma mai mult ulei decât motorină. Am luat un Volvo Penta de 6.000 de centimetri cubi. La început, după ce am luat noi vaporul, l-am dus la sablat, să putem vedea ce rămâne după curăţire. Ne-am speriat ce a rămas! Am dat peste el un grund şi l-am lăsat aşa, mulţi ani. La un moment dat, cei de la fabrica UMT, unde am dus vaporul, ne-au spus că ei se mută. A trebuit să vedem ce facem cu el, aşa că ne-am apucat de el şi l-am transportat într-o altă locaţie. Se fac doi ani de când lucrăm la el. Am făcut partea de tinichigerie, am schimbat tabla, am făcut structura din spate. Am modificat interiorul. Practic, am tăiat cabina în două, am făcut nişte permutări, sperăm că a ieşit bine. Ne place să-i spunem un loc mobil de evenimente”, a spus Zoran Bugarschi pentru adevarul.ro, cu câteva zile înainte de ca vaporul să ajungă pe apă.

Azi, 12 noiembrie 2021, la nouă ani distanță de la incediul din 2012, vaporul Pelican a fost repus pe apă, fiind ancorat tot la Podul Mihai Viteazul din spatele Catedralei Mitropolitane.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.