Roxana Iliescu, consilierul local al Pro România și avocat de profesie, critică dur decizia luată azi de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, de a folosi procedura insolvenței Colterm și de a alege o firmă care are ca scop declarat gestionarea insolvenței dar rezultatele acesteia au dus la falimentul societăților intrare în insolvență gestionată de ei.

“În CA au luat decizia de a propune judecătorului , RomInsolv, una dintre cele mai mari firme de insolvență… au gestionat printre altele și insolvența la Oltchim, au fost câțiva ani și la RADET în București(…) Alegerea CA pentru RomInsolv este o măsură bună” a declarat, printre altele, primarul Fritz astăzi, în conferința de presă în care a anunțat intrarea în insolvență a Colterm SA, despre administratorul judiciar “selectat” de CA Colterm.

„Ce a omis să spună primarul Fritz este faptul că ambele societăți nominalizate, din portofoliul administratorului judiciar RomInsolv, Oltchim și RADET, au ajuns în FALIMENT” spune Roxana Iliescu.

„Marii reformatori și băieții deștepți, salvatori ai Colterm, s-au dovedit a fi niște indivizi rupți de realitate, cu zero viziune și zero experiență. Ne trezim astăzi cu explicații de ce înseamnă “procedura insolvenței” din partea primarului Fritz care nu are reprezentarea nici faptică și nici măcar teoretică a ceea ce ar însemna procedura insolvenței măcar pentru un butic amărât, darămite pentru Colterm! Și asta transpare atât din declarația de presă, cât și din postarea făcută pe facebook” continuă consilierul local.

„Să afirmi faptul că procedura insolvenței ne ajută și să vorbești despre Planul de reorganizare care va salva societatea, nu mai este deloc realist, în contextul în care, printre altele la datoriile deja existente, ți s-au adăugat în acest an:
-amendă de 21 mil. euro;
-aproximativ 12 mil. euro de plată a Certificatelor de CO2 pentru conformare pe 2020- scadente în 30 aprilie 2022;
-probabil, alte 12 mil euro pentru conformare pe anul 2021, scadente tot în 30 aprilie 2022;
-în cazul în care nu se vor plăti sumele scadente în 30 aprilie 2022, vom încasa alte amenzi.

Stau să mă întreb, cine ar fi capabil să întocmească un Plan de reorganizare viabil în care să prevadă plata tuturor acestor sume, pe un grafic de plăți prestabilit?!

În plus planul de reorganizare, dacă va exista unul, în cel mai optimist scenariu, va ajunge spre aprobare pe masa creditorilor într-un an jumătate.Între timp, activitatea curentă va fi gestionată de un administrator special, numit de AGA (mare atenție la această numire).

Mai mult decât atât, insolvența ne-a prins cu izmenele în vine:
1)Prețul gazului a fost în continuă creștere, încă de la începutul anului. Cu toate acestea, inclusiv în luna august primarul Fritz o ținea una și bună cu consumul preponderent de gaz, deși avea la dispoziție analize/ calcule conform cărora era mai ieftin să consumi cărbune, luând în calcul inclusiv prețul Certificatelor CO2 aferente consumului de cărbune. În august nu știa că nu are bani pentru plata gazului în iarna ce vine?! A ales în schimb să dea bine la public cu reducerea poluării, în ciuda tuturor semnalelor interne și internaționale care menționau record al prețului gazului din ultimii 100 de ani! Prin urmare, nu s-au încheiat contracte pentru furnizare de cărbune, s-au trezit abia acum când este infinit mai greu să contractezi, în insolvență fiind. ( Fritz spune una, Lațcău alta, iar Mîțu, a treia variantă privitor la contractele în vigoare existente, cât despre livrări, trenurile cu cărbune anunțate de Lațcău, se pare că-i unul singur și n-a ajuns încă. Ce știm sigur e faptul că cerem cărbune din rezerva de stat…);


2)Chiar și în contextul lobby-ului făcut pentru consumul de gaz, habar nu au avut pe ce pondere gaz/cărbune vor merge măcar pe termen scurt, ca strategie, pentru asigurarea căldurii și apei calde în sezonul de iarnă. Dovada este adresa semnată de Mâțu și Vaida (directorul tehnic care între timp și-a dat demisia începând cu 30 septembrie, deloc întâmplător), din 17 septembrie, către un furnizor de cărbune ( AMV Style, adresă pe care am publicat-o acum câteva zile) în care oamenii ăștia spun cu subiect și predicat că nu știu de cât cărbune au nevoie și când: “Deoarece până în momentul de față NU a fost definitivată structura de funcționare pentru sezonul de iarnă 2021-2022 (…)”. Mă întreb… acum or cunoaște de cât gaz și cât cărbune au nevoie, măcar pe termen scurt?

În concluzie, insolventa putea să vină în ajutor și puteam crede în reinserția în economie a acestei societăți, în cazul în care nu s-ar fi făcut greșelile majore din acest an.

Insolvența nu-ți finalizează lucrările în curs care blochează asigurarea agentului termic în casele, școlile și spitalele timișorenilor, nu-ți aduce cărbune în curte și nici nu-ți plătește factura de gaz.

Acum că am trecut și de “hopul” insolvenței, sunt curioasă în ce noapte la ora 3 se va decide că soluția definitivă în cazul Colterm este falimentul?!” încheie Roxana Iliescu.

Articolul precedentRadu Țoancă: Insolvența Colterm a fost întârziată din motive politicianiste și îi costă pe timișoreni zeci de milioane de euro.
Articolul următorPMT va dărâma garajele din Sagului, Steaua, Dâmbovița, Dacia, Averescu și Lipovei anul viitor. Acolo unde se poate și sunt bani se vor face parcări supraetajate (video)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.