Societatea Națională Aeroportul Internațional Timișoara “Traian Vuia” SA va da în funcțiunie noul Terminal Sosiri Curse Externe Pasageri. Evenimentul se va desfășura la aeroportul din Timișoara, în data de 12 iulie, începând cu ora 09.00. La eveniment vor participa Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, domnul Cătălin Drulă, reprezentanți ai instituțiilor locale, județene și naționale, precum și colaboratori ai Aeroportului Internațional Timișoara.

Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii au semnat în 18.12.2018, contractul de finanțare cu nr. 24/18.12.2018 pentru proiectul de investiții „Terminal de Sosiri Curse Externe Pasageri”, proiectul a fost demarat de fostul director al Aeroportului, Dan Idolu.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia”, prin construirea unui nou terminal care va acomoda în condiții funcționale, derularea simultană a activităților operaționale de deservire a aeronavelor și susținerea unui flux de aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, cifră estimată pentru următorii ani.

Terminalul are o suprafață desfășurată de 4.383 mp și este optimizat pentru 3 fluxuri de pasageri, având 3 sisteme de benzi de bagaje, 10 puncte de control al documentelor și 3 puncte de control vamal. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 30,35 mil lei, din care 13,12 mil lei s-au asigurat prin fonduri europene nerambursabile, 2,32 mil lei prin bugetul de stat, iar suma de 14,91 mil lei este asigurată din fonduri proprii.

Proiectul de investiții „Construire Terminal de Sosiri Curse Externe Pasageri” a primit în aplicația MySMIS codul 126171. Proiectul a fost realizat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c – Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local Obiectivul Specific 2.3. Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.

Din păcate, noua conducere a Aeroportului Internațional Timișoara nu a fost în stare să negocieze cu operatorii aerieni noi destinații, pierzând în pandemie și o parte din destinațiile vechi. Singura rută nouă din 2020 este Timișoara – Santorini (Grecia), cursă efectuată pe perioada verii de ungurii de la Wizzair. Comparativ cu Timișoara, Aeroportul Internațional Cluj-Napoca are un număr de opt destinații noi doar cu Wizzair (Koln, Hamburg, Karlsruhe, Chania, Mykonos, Zakynthos, Catania și Veneția) iar cel din București are cinci rute noi din partea Wizzair (Skopjie, Abu Dhabi, Corfu, Rhodes, Zakynthos).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.