Arhitectura reprezinta un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice. In vederea intensificarii si consolidarii dimensiunii culturale a arhitecturii, adaptarea educatiei de arhitectura la tendintele mediului socio-economic si cultural e vitala, laolalta cu promovarea identitatii culturale regionale in context national si international.

Luand toate acestea in considerare, Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis propune un concurs de idei pentru Piata 700, la care pot participa persoane din Romania, Serbia si Ungaria. Scopul concursului este selectarea unei solutii pentru o instalatie arhitecturala temporara care sa anime si sa ajute la regenerarea Pietei 700, potentand valentele de spatiu public. Astfel, se doreste modificarea perceptiei asupra Pietei 700 printr-o interventie care sa permita o interactiune pozitiva a utilizatorilor cu spatiul. Concursul a fost lansat pe 25 iunie, iar data limita de predare a proiectelor este 1 august 2021, ora 16:00.

Contrar pozitiei sale in oras si a proximitatii fata de centrul Timisoarei, starea curenta a pietei, atat fizica, cat si la nivel de perceptie este una de anonimitate. Complexitatea spatiala, incarcarea istorica, structura de comert creata – permit si promit mult mai mult decat atat. Numarul de oameni care o strabat zilnic cer mai mult. Este nevoie doar de un exercitiu de imaginatie pentru a constientiza potentialul Pietei 700 ca „loc de intalnire”, ca spatiu public viu – cu semnificatie pentru comunitate si oras.

Bugetul maxim pentru implementarea proiectului desemnat castigator este de 30.000 euro. Acesta include in mod exhaustiv toate costurile de productie, inclusiv montaj.

Se vor acorda trei premii, dupa cum urmeaza: premiul I in valoare de 5000 euro, acordat proiectului castigator, si doua mentiuni in valoare de 500 euro fiecare.

Se vor lua in considerare urmatoarele criterii: coerenta si forta conceptului propus, creativitatea si expresivitatea designului si a modului de utilizare generat, congruenta cu tema concursului, capacitatea de acomodare a cerintelor temei, fezabilitatea constructiva a conceptului, rationalitatea si justificarea bugetului pentru executie si montaj.

Intreaga documentatie de concurs poate fi consultata aici: https://drive.google.com/drive/folders/1s6ZPQV9tLISNgv6-fw0t-cH8WRAp7svP

Apelul de idei „Priveste orasul” este organizat de Ordinul Arhitectilor Timis – Filiala Timis in colaborare cu Asociatia Timisoara 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.