Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menținut luni rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, potrivit unui comunicat al instituției.

Dobânda de politică monetară, numită și dobânda-cheie, este esențială în determinarea dobânzilor practicate de băncile comerciale în creditarea populației și a companiilor.

De asemenea, conducerea BNR a decis să mențină rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an. Și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii ale băncilor pentru depozitele în lei și în valută au fost menținute de BNR.

Rata anuală a inflației a crescut în ianuarie 2021 la 2,99 la sută, de la 2,06 la sută în decembrie 2020, și la 3,16 la sută în februarie, mult peste nivelul anticipat anterior, sub impactul tranzitoriu al liberalizării pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici și ca efect al scumpirii combustibililor, pe fondul majorării cotației petrolului, arată BNR într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.