Intr-o interventie online facuta de Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis, acesta spune ca a votat impotriva carantinarii Timisoarei in cadrul sedintei CJSUT (Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis).

”Am votat împotriva carantinei, parte dintre motive le-am expus deja în intervențiile de până acum, însă cred că este important ca cetățenii din Timișoara și zona periurbană să știe că se impune adoptarea unor măsuri suplimentare care să scadă numărul de infectări Covid-19 și să reducă impactul social și economic al închiderii municipiului.” spune presedintele CJT, Alin Nica.

Desi a existat o recomandare de carantinare a Timisoarei la nivel national din partea CNSP, procedura de carantinare poate fi declansata doar la nivel local, de aici, din Timisoara, cei de la centru nu pot decide punerea in carantina a unei localitati fara ca propunerea sa vina de la CJSUT spune Nica. Existau si alte variante in afara de carantinarea Timisoarei, continua Nica, variante care sa tina cont de impactul asupra afacerilor locale – dar decizia a fost luata tinand cont doar de situatia medicala.

”Vreau sa va spun ca gradul de 7,5/1.000 a fost depasit in luna noiembrie 2020 in Timisoara cand factorul de infectare era de peste opt la mie. Cred ca in plan local, responsabilitatea ce revine Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, de la preluarea mandatului de catre administratia Fritz nu a avut loc nici macar o intrunire a CLSUT in care sa se discute sau aprobe un plan de combatere a Covid-19”, spune Alin Nica. ”Dominic Fritz este presedintele CLSUT si nu a facut nimic in privinta combaterii Covid-19, ba mai mult a trecut sub tacere focarul de Covid de la biroul de urbanism, nu testeaza angajatii, nu are proceduri interne si a expus populatia la infectare – in trei cazuri relatate de presa – vedeti coada de la plata impozitelor, coada de la SMTT si coada de la autorizatii pentru martisoare. Digitalizarea este inexistenta (in PMT). In Primaria Timisoara nu exista un sistem prin care sa se asigure continuitatea activitatii acelui serviciu de urbanism care practic este blocat prin imbolnavirea angajatilor, sunt zeci de dosare de urbanism care au termenele depasite, sunt zeci de oameni care nu isi pot rezolva documentariile pentru a-si incepe constructiile pentru ca nu au fost realizate circuite prin care serviciul sa nu fie blocat” acuza Alin Nica.

Presedintele CJT acuza ca Primaria Timisoara a calculat rata de infectare la populatia existenta in Timisoara acum 10 ani de zile, in prezent traind in oras aproape 400.000 de oameni. Acesta spune ca daca ar fi fost calculul facut la o populatie reala, atunci procentul de 7,5 ar deveni 5/1.000. Nica da exemplul Clujului, care a folosit procentul real de locuitori si nu a intrat in carantina, desi si lor li se recomandase carantina de catre CNSP.

Nica mai acuza autoritatile locale ca nu au pregatit carantina si de faptul ca au existat locuri libere la vaccinare si PMT nu a facut nimic pentru a le ocupa cu cetateni dornici sa fie vaccinati. Aceasta mai spune ca Girocul nu indeplineste conditiile de carantinare.

4 soluții pentru a scăpa de rata de infectare ridicată

Alin Nica ofera primarului Fritz patru solutii pentru a trece peste carantinare si rata mare de infectare fara a afecta major economia locala.

1 . Telemunca. Majoritatea cazurilor de infectare se intampla la serviciu pentru ca oamenii petrec cel putin opt ore pe zi aici, e cea mai intensa actiune si cea mai de durata. Infectarea nu se face la cumparaturi.

2 . Devansarea etapei 3 de vaccinare. Lucru spus si de premierul Citu si care va deveni realitate in urmatoarele zilei.

3 . Filtre de politie dar nu cu rol punitiv, nu cu scopul de a amenda populatia.

4 . Identificarea de solutii pentru protejarea economiei locale. Nica spune ca a facut o adresa catre Ministerul Economiei in care solicita sa se ia o decizie la nivel guvernamental pentru protejarea economiei locale pentru localitatilor aflate in carantina.

Alin Nica si-a programat pentru maine o intalnire cu sectorul HoReCA din judet pentru a gasi solutii pentru depasirea crizei din Timisoara si judet, iar miercuri o intalnire cu membri CECAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.