Fumătorii trebuie să știe că se pregătește o nouă scumpire pentru viciul lor : acciza totală la țigări urmează să fie majorată cu 5,3%, în 2 etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie.

Motivația majorărilor este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul. În prezent, în România, nivelul accizei reprezintă doar 58,7%. Prețul unui pachet de țigări ar urma să fie mai mare, per total, cu până la circa 60 de bani începând de anul viitor.

Conform datelor oferite de Ministerul de Finanțe, prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului 2019 a fost de 18,207 lei/pachet. Pentru 2020 nu se cunoaște încă prețul mediu, ce urmează a fi stabilit de minister în funcție de raportările producătorilor, pe 15 februarie, însă prețurile de pe piață sunt în prezent cuprinse între 19 si 22 de lei pe pachetul de tigări vândut.

Fumătorii au fost unii dintre cei mai darnici contribuabili în 2020, anul pandemiei. În timp ce încasările la buget din celelalte sectoare ale economiei au scăzut, asta dacă nu au beneficiat și de ajutoare sau garanții de stat, industria tutunului (indirect, fumătorii) a achitat accize cu 12% mai mari în primele 10 luni ale anului față de perioada similară a anului precedent.

Credit foto : Sebastien Monachon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.