Aproape jumătate din populația Slovaciei a fost testată pentru Covid-19 sâmbătă, prima zi a testării la nivel național prin care guvernul vrea să întoarcă trendul de creștere a numărului de cazuri fără o carantinare generală, transmite Reuters.

Slovacia are o populație de 5,5 milioane de persoane. Ministrul Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că 2,58 milioane de slovaci au fost testați sâmbătă, iar 25.850 (1%) au ieșit pozitivi, ceea ce înseamnă plasarea lor în carantină.

Campania de testare, prima într-o țară de asemenea dimensiuni, este privită cu interes de alte națiuni ce caută metode de a încetini răspândirea coronavirusului și de protejare a sistemelor sanitare. Peste 40.000 de medici, soldați, polițiști, funcționari și voluntari au fost înregimentați la cele 5.000 de puncte unde sunt administrate testele de antigen. Testarea este gratuită și voluntară, dar cei care nu participă trebuie să intre în carantină.

„Aceasta va fi calea noastră către libertate”, a spus premierul slovac Igor Matovic, sugerând că restricţiile asupra pandemiei ar putea fi ori relaxate după finalizarea testelor, ori întărite dacă programul nu este implementat pe deplin. „Avem mari şanse să arătăm Europei şi lumii că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă”, a declarat el în ajunul campaniei de testare, citat de agenţia slovacă de presă TASR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.