Politica ex-premierului sârb Aleksandar Vucic a dat rezultate la alegerile de ieri din Serbia! Ajuns între timp președinte al Serbiei, Vucic și-a bazat politica pe construcția infrastructurii Serbiei – de la autostrăzi la linii de cale ferată. Având doar șapte milioane de locuitori, Serbia a reușit să facă peste 900 de kilometri de autostradă în ultimele două decenii. Deși nu face încă parte din UE, a reușit să construiască autostrăzi ce unesc Belgradul cu granițele Croației, Ungariei, Macedoniei și Bulgariei, iar în viitorul apropiat este planificată o autostradă care să unească Serbia cu Muntenegru. Și probabil una spre România, spre Vârșeț.

Partidul Sârb al Progresului (SNS, conservator) al preşedintelui Aleksandar Vucic a câştigat cu 63.4% alegerile parlamentare care au avut loc duminică şi care au fost parţial boicotate de opoziţie, informează dpa, care citează estimările unei agenţii de sondare a opiniei publice.”Sunt recunoscător oamenilor pentru acest sprijin istoric”, a declarat preşedintele sârb, anunţând că SNS, aflat la putere timp de opt ani, a câştigat peste 63% din voturi. „Am câştigat peste tot, am câştigat acolo unde nu am câştigat niciodată”, a spus el.

Conform estimărilor institutului Ipsos, partenerul SNS din coaliţia de guvernământ, Partidul Socialist al Serbiei (SPS), a câştigat 10% din voturi.

Această victorie fără drept de apel a fost favorizată de boicotarea votului de către principalele partide de opoziţie, care au considerat că în Serbia nu pot avea loc alegeri libere din cauza denaturării peisajului mediatic şi a celui democratic.

Constituţia îi conferă preşedintelui un rol onorific, însă Aleksandar Vucic (50 de ani) este, fără îndoială, cel care ia deciziile. Şeful statului, care a fost de două ori prim-ministru, a ieşit mai puternic din criza noului coronavirus şi este mai popular ca niciodată conform sondajelor de opinie.

Deşi numărul infectărilor cu noul coronavirus începe din nou să crească după ieşirea din carantină, Serbia a evitat, cu un bilanţ de doar 261 de morţi, situaţiile dezastruoase întâlnite în alte state, noteaza Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.